Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ing. Roman Hlinovský byl jmenován brigádním generálem HZS České republiky

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval ve středu 28. října 2015 u příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatného československého státu do generálské hodnosti plukovníka Ing. Romana Hlinovského.

Současný ředitel HZS Hl. m. Prahy se narodil 3. února 1968, vystudoval Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu v Ostravě, obor Požární ochrana a průmyslová bezpečnost.

V oblasti požární ochrany pracuje od roku 1988, kdy nastoupil k tehdejší jednotce závodního požárního útvaru Spolana k. p., Neratovice, kde se z funkce hasiče vypracoval až na velitele jednotky PO HZS podniku. Právě zde ho v roce 2002 zastihly rozsáhlé povodně a byl zodpovědný za záchranné operace v zaplaveném chemickém podniku. Za nasazení vlastního života i zdraví a skvělé zvládnutí této mimořádné události mu byla udělena medaile HZS ČR Za statečnost.

Příslušníkem HZS ČR je od 1. prosince 2004, kdy byl přijat do funkce náměstka ředitele HZS Libereckého kraje pro IZS a operační řízení. Při povodních v roce 2010 výborně koordinoval záchranné práce složek IZS v Libereckém kraji, za což mu bylo prezidentem republiky uděleno státní vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti bezpečnosti státu a občanů.

Následně byl v prosinci 2010 po výběrovém řízení jmenován do funkce ředitele HZS Libereckého kraje. Od 1. dubna 2015 řídí HZS Hl. m. Prahy.

Ing. Hlinovský má za sebou mnoho zahraničních zkušeností. V květnu 2012 působil na misi v Afghánistánu, kde se podílel na analýze stavu záchranných složek v provincii Lógar. Na základě analýzy pak také na navržení části záchranného systému a navržení systému pro snižování rizik a zvýšení připravenosti záchranných složek pro zmírnění dopadů mimořádných událostí.

V loňském roce byl jako expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu zařazen do koordinačního týmu sestaveného Evropskou komisí a vyslán do Srbské republiky zasažené povodněmi.

Brig. gen. Roman Hlinovský patří do skupiny velmi zkušených služebních funkcionářů, kteří u sboru začínali od nejnižšího zařazení. Postupně se propracoval přes nižší velitelské funkce až k pozici ředitele HZS Libereckého kraje. Nyní je ředitelem HZS hlavního města Prahy, kde je třeba zlepšit jeho fungování.

Jeho úkolem je vytvořit moderní sbor, který bude co nejefektivněji chránit životy, zdraví a majetek občanů i návštěvníků Prahy. Patří k těm příslušníkům, kteří si v rámci sboru získali přirozenou autoritu a respekt.

K plnění služebních úkolů přistupuje vysoce profesionálně a služba u HZS hlavního města Prahy je pro něho dlouhodobým úkolem a velkou výzvou.

říká o novém generálovi generální ředitel HZS ČR brig. gen. Drahoslav Ryba

Roman Hlinovský je historicky pátým generálem Hasičského záchranného sboru České republiky.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet