Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jánských Lázních hořel autobus

Včera (1. července 2008) kolem třetí hodiny odpoledne došlo na silnici č. 297 k požáru autobusu KAROSA. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Horního Maršova.

Autobus začal hořet naproti Hoffmanovým boudám v Jánských Lázních na pravidelné lince Vrchlabí – Trutnov. Když řidič zpozoroval vycházející kouř z motorového prostoru, odstavil autobus na krajnici a všichni cestující bezpečně vystoupili. Řidič se snažil pomocí tří kusů ručních hasicích přístrojů požár uhasit ještě před příjezdem hasičů. To se mu částečně povedlo a hasiči provedli pouze dohašení motorového prostoru. Při požáru došlo také k úniku oleje a nafty z autobusu. Hasiči zasypali uniklé provozní látky sorbentem a odstranili z vozovky.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada, kdy došlo k ulomení zrezivělého držáku klapky motorové brzdy a vznícení plastové hadičky od povrchové teploty výfuku. Požár se následně rozšířil na autoelektriku a rozvod hydrauliky. Došlo k poškození elektrické instalace autobusu, brzdového systému a rozvodů hydrauliky. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 40 tisíc korun. Uchráněné hodnoty na autobusu činí 400 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: stanice Trutnov

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet