Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři jednotky hasičů zasahovaly při požáru novostavby v Bělči nad Orlicí

Dne 30.10. ve 2:22 hodin byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár rodinného domu v Bělči nad Orlicí. Oznamovatel si všiml mohutných plamenů, které vystupovaly střechou rodinného domu v sousedství a vyjádřil také obavy, že se uvnitř budovy mohou nacházet osoby.

Na místo byly neprodleně povoláni profesionální hasiči z Hradce Králové a dále jednotky sboru dobrovolných hasičů z Třebechovic pod Orebem a Svinar. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná se o přízemní zděnou novostavbu rodinného domu krátce před kolaudací. Majitel objektu a jeho družka se v době příjezdu jednotek již nacházeli mimo dům, naštěstí nezranění. Nikdo další uvnitř nezůstal. Plameny zachvátily převážnou část střechy, hasiči neváhali a začali hasit za pomocí čtyř vodních proudů, včetně jednoho proudu z automobilového žebříku.

Požár byl uhašen před třetí hodinou ranní. Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin požárů, který posoudil vzniklé škody. Ohněm byla zničena především střecha budovy, nosné a stropní konstrukce. To vše zhruba v hodnotě 1,5 milionů korun, uchráněné hodnoty vyšetřovatel stanovil ve výši 2 milionů korun. Dohledem nad požářištěm do ranních hodin byla pověřena jednotka sboru dobrovolných hasičů ze Svinar.

Příčina požáru je v šetření, dle prvotního ohledání místa a svědectví majitele je nicméně zřejmé, že požár vznikl poté, co bylo ve večerních hodinách zcela poprvé zatopeno v krbových kamnech.

Při požáru domu nebyl zraněn nikdo z jeho obyvatel ani ze zasahujících hasičů.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královéhradeckého kraje
Sdílet