Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Explozivní hoření plynu v lisu na železný šrot

O tom, že relativně požárně bezpečné nemusí být práce v kovošrotu se přesvědčili dva zaměstnanci sběrných surovin v Kladně, když při lisování starého železa vyšlehl z vysokotlakého lisu cca 4 m dlouhý plamen a způsobil dvě těžká zranění.

Událost byla ohlášena záchranné službě a Policii ČR v dopoledních hodinách v pondělí 30. června 2008. Po příjezdu Policie a záchranné služby na místo události bylo zjištěno, že plamen, který při lisování starého železa vyšlehl z lisu způsobil popáleniny 2 a 3 stupně v obličejové části a popáleniny horních končetin jednoho ze zaměstnanců, který stál ve vzdálenosti 4 m od stroje. Vážně zraněný zaměstnanec byl leteckou záchrannou službou přepraven do pražské nemocnice.

Druhý ze zaměstnanců, provádějící lisování starého železa, se lekl, uskočil, přičemž spadl z lisovacího stroje a způsobil si zlomeninu patních kostí na obou dolních končetinách.

Poté, co byla událost kvalifikována jako požár, byli na místo povoláni vyšetřovatelé požárů HZS Středočeského kraje. Ti ve spolupráci s Policií ČR a se zaměstnanci sběrných surovin provedli vyjmutí slisovaného železa z lisu a povolali jednotku HZS Středočeského kraje, stanice Kladno s CAS 24 DENNIS, která provedla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení oddělení jednotlivých lisovaných kusů ze slisovaného celku.

Následným ohledáním jednotlivých částic bylo vyšetřovateli požárů zjištěno, že v lisovacím stroji byla mimo jiné slisována tlaková nádoba na LPG z osobního vozidla, ve které zůstal zbytek plynu (LPG). V důsledku deformace nádoby došlo k nárůstu tlaku uvnitř nádoby a iniciací mechanickou jiskrou došlo k explozivnímu odhoření zbytku LPG, přičemž plamen v blízkosti tlakové pístnice vyšlehl mimo stroj do prostoru, kde stál zaměstnanec firmy.

Událost byla na místě předána příslušníkům kriminální policie, kteří případ řeší jako ublížení na zdraví z nedbalosti.

Autor: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů



-swo-

Sdílet