Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Krupce na Teplicku otevřeli hasičské muzeum s exponáty mapujícími více než stoletou historii

O víkendu proběhlo v Krupce na Teplicku slavnostní otevření hasičského muzea se stovkami exponátů mapujících více než stoletou historii regionálních hasičů. Otevření se zúčastnila radní pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová a řada významných hostů. Muzeu požehnal litoměřický biskup Jan Baxant.

Bývalá fara v Husitské ulici v Krupce se proměnila v nové unikátní hasičské muzeum díky krupské radnici, která v rámci projektu Přestavba bývalé fary na hasičské muzeum získala dostatečné finance z evropské dotace.

Návštěvníci v muzeu naleznou řadu unikátních hasičských exponátů z historie i současnosti. Dobrovolní hasiči z Krupky s více než stoletou tradicí se tak dočkali důstojného muzea.

Při slavnostním aktu Muzeu požehnal litoměřický biskup Jan Baxant a návštěvníky vítal Herbert Barták ze Sboru dobrovolných hasičů Krupka v dobové bílé uniformě a hasičské přilbě. Právě Herbert Barták a Miroslav Řehák jsou duchovními otci nového hasičského muzea, které má rozlohu asi 400 metrů čtverečních a sousedí v těsné blízkosti s tamním kostelem.

Otevírací doba od 5. 11. 2015: čtvrtek – neděle | 10:00 – 16:00
skupinové návštěvy v jiné dny možné na telefonickou objednávku
www.krupka-mesto.cz

Krupské radnici se tak podařilo zachránit chátrající historický objekt bývalé fary a vytvořit tak zcela nové hasičské muzeum. Vedle nejrůznějších hasičských exponátů mohou návštěvníci obdivovat v areálu muzea také ojedinělou sbírku hasičských přileb, čepic, nášivek ale i vlajek, modely hasičských aut, historické dokumenty nebo dobové fotografie Sboru dobrovolných hasičů z Krupky. hasičské muzeum v Krupce je tak největší svou rozlohou a komplexností v celé České republice.

Jednou z priorit SDH Krupka bylo a stále je Hasičské muzeum. To původní bylo slavnostně otevřeno dne 24. června 1973 u příležitosti 100. výročí založení sboru a nacházelo se v Husitské ulici, v přízemí budovy Muzea v Krupce, které je pobočkou Regionálního muzea v Teplicích.

Za desítky let trvání SDH Krupka nashromáždili jeho členové spoustu unikátních exemplářů techniky, výzbroje, výstroje a dalších předmětů souvisejících s činností hasičů. Nedílnou součástí sbírky jsou dokumenty, fotografie a mnoho různých písemných a obrazových artefaktů. Výstava se také v průběhu let rozrostla o „dědictví“ zaniklých sborů z okolních obcí i o dary, které krupským věnovali kamarádi hasiči ze sborů spřátelených.

A nastal problém s „místem“. Prostory v muzeu se staly nedostačujícími, exponáty byly vystavené v sídle teplického hasičského sboru, v areálu JPO II v Krupce – Bohosudově, spoustu předmětů uchovávali hasiči doma. A v roce 2014 se zablýsklo na lepší časy!

Město Krupka připravilo projekt s názvem Přestavba bývalé fary na hasičské muzeum, Husitská č.p. 93, na který získalo dotaci od Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad, podporovaného Evropským fondem pro regionální rozvoj. Realizace projektu byla zahájena dne 30. 6. 2014, stavební práce byly ukončeny v červenci roku letošního. Slavnostní otevření muzea bylo naplánované na předposlední den v říjnu.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet