Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů nacvičovalo zásah u požáru bytu ve čtvrtém nadzemní podlaží panelového domu

Požár bytu ve 4.nadzemním podlaží oseckého paneláku v Hrdlovské ulici zaměstnal v sobotu dopoledne hned sedm hasičských jednotek. Z balkónu hořícího bytu hasiči pomocí automobilového žebříku evakuovali čtyři obyvatele bytu. Ostatní nájemníky hasiči evakuovali do bezpečí po schodech. Naštěstí, ale nešlo o skutečný požár, ale o taktické cvičení profesionálních a dobrovolných hasičů.

Velitel cvičení Ladislav Brych ze Sboru dobrovolných hasičů Osek řekl, že cílem hasičského cvičení bylo prověřit součinnost jednotek zasahujících hasičů a vyzkoušet si evakuovat 12ti patrový věžák. V bytě vypukl požár kuchyňského jádra a čtyři obyvatele bytu, dvě dívky a dva mladíci se ukryli na balón, kde volali o pomoc. To uslyšeli kolemjdoucí a přivolali hasiče.

„Evakuaci jsme provedli skutečnou a z hořícího“ panelového domu jsme tak evakuovali přibližně 120 lidí a na místo se postupně sjelo sedm hasičských jednotek. Dvě profesionální a pět dobrovolných. Někteří lidé odešli ještě před zahájením cvičení a doma jsme nechali špatně chodící seniory,"

uvedl velitel cvičení Ladislav Brych. Na pomoc oseckým dobrovolným hasičům vyjeli také hasiči z Mostecka.

Hasiči pro evakuované obyvatele panelového domu přistavili také autobus, kde mohli především senioři počkat po dobu cvičení, než se mohli vrátit zpět do svých domovů. Hasiči využili i výškovou techniku a na místě zasahovaly také zdravotnice SDH Osek, které zároveň pomáhaly evakuovaným lidem. Po uhašení fiktivního požáru kuchyňského jádra v bytě posléze hasiči celý objekt odvětrali.

Zasahující jednotky:
JPO Osek
HZS Teplice
HZS Litvínov
HZS Duchcov
JPO Lom
JPO Koštany
JPO Hrob

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet