Úterý 21. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při pátrání po turistech v okolí lokality Bunč na Kroměřížsku hasiči použili osvětlovací stožár jako maják

V 17:49 hodin vyslal operační důstojník jednotky profesionálních hasičů ze stanice Kroměříž a dobrovolných hasičů obcí Roštín a Salaš na pomoc dvojici turistů, která zabloudila v zalesněném terénu mezi lokalitou Bunč a rozhlednou Brdo.

Jak turisté sami telefonicky informovali operátora tísňové linky hasičů, na rozhlednu Brdo se vydali z Bunče a při návratu sešli z cesty a nebyli se schopni v terénu zorientovat. K přesné lokalizaci nepomohlo hasičům ani zaměření signálu mobilního telefonu. Jejich nalezení tak bylo úkolem vyslaných jednotek.

Po příjezdu na Bunč kontaktoval velitel zásahu oznamovatele se snahou zjistit nějaké bližší informace o jejich poloze nebo blízkosti nějakého orientačního bodu. S oznamovatelem komunikovali i dobrovolní hasiči z Roštína, kteří se k rozhledně Brdo blížili z dalšího směru. Určit přesnou polohu páru se ale nepodařilo.

Velitel profesionálních hasičů proto rozhodl, že se jednotka přesune na blízké vyvýšené místo a osvětlí svou pozici pomocí teleskopického osvětlovacího stožáru zásahového vozidla. Po osvětlení místa kontaktoval turisty s dotazem, zda se jim podařilo světlo zaregistrovat a lokalizovat polohu hasičů.

Spolu s kladnou odpovědí obdržel velitel také informaci, že oba turisté vidí světla vozidla, které se blíží jejich směrem. Za několik okamžiků bylo potvrzeno, že páru zastavil zaměstnanec lesní správy, který lokalitou projížděl a který oba nezraněné turisty dopravil k čekající jednotce kroměřížských profesionálů.

Závěrem jen poznámka – použití osvětlovacího stožáru jako majáku ukázalo, že si hasiči umí poradit v každé situaci.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet