Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mikulově na Teplicku hasiči zasahovali u cvičného pádu horniny na jednu z turistek, prověřovací cvičení se podařilo do poslední chvíle utajit

Tragicky skončila pro mladou turistku vyhlídková exkurze po důlní štole v Mikulově na Teplicku. Při turistické prohlídce na trase C ve štole Lehnschafter došlo vlivem neopatrného našlápnutí k sesuvu a pádu horniny na turistku. Ta zůstala z části zavalena ležet v úzké chodbičce trasy a průvodci se nepodařilo těžce zraněnou ženu vytáhnout. Do akce tak byla následně povolána jednotka profesionálních hasičů. Naštěstí ale šlo pouze o prověřovací cvičení hasičů.

„Těžce zraněnou“ turistku z důlní štoly v Mikulově tak zachránila přivolaná jednotka teplických hasičů, která na místo vyslala i speciální lezeckou skupinu. Až do poslední chvíle ani zasahující hasiči netušili, že šlo o tajné prověřovací cvičení a zraněná turistka je ve skutečnosti jedna z průvodkyň štoly.

Vedoucí náročného cvičení Zdeněk Bláha z HZS Teplice uvedl, že hasiči se po celou dobu pohybovali v těžko přístupném terénu důlní štoly. Místy se tak zasahující jednotka teplických profesionálních hasičů musela doslova plazit po kolenou v bahně.

Lezecká skupina posléze musela nasadit zraněné turistce fixační límec a ženu umístila do záchranných nosítek a zahájila složitý transport úzkými uličkami štoly. Celý zásah od nahlášení mimořádné události až po ukončení zabral hasičům více něž dvě hodiny. Nejvíce času pak zabral samotný transport zraněné.

„Cvičení, které mělo prověřit zasahující hasiče proběhlo bezchybně a moc rád bych poděkoval vedení dolu a všem zúčastněným za výbornou spolupráci při přípravě a následné realizaci tohoto náročného nácviku,“ dodal závěrem Zdeněk Bláha.

Důlní štola Lehnschafter v Mikulově má celkem 12 pater, 12 kilometrů chodeb a je přibližně 250 metrů hluboká. Chodby štoly jsou místy 1,2 metru vysoké a maximálně 1 metr široké.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet