Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Devět jednotek ze tří zemí cvičilo u nejvýchodnější beskydské obce Hrčava zásah při dopravní nehodě

Devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze tří středoevropských zemí – ČR, Slovenska a Polska – se zapojilo v úterý 3. 11. 2015 dopoledne do mezinárodního taktického cvičení složek IZS u nejvýchodnější beskydské obce Hrčava (okres Frýdek-Místek), kde se v blízkosti hranic s Polskem a Slovenskem simulovala dopravní nehoda osobního automobilu se dvěma zraněnými osobami a následný požár lesa. S hasiči cvičili i policisté ČR.

Hasiči se postarali o dva popálené a intoxikované muže (figuranty), kterým se po nehodě podařilo dostat od hořícího havarovaného auta a z hořícího lesa na jeho okraj. Po průzkumu se společně pustili do hašení jednotlivých lokalit lesa na obou stranách česko-polské státní hranice, spojeného s kyvadlovou dopravou vody.

Do cvičení se premiérově zapojily i hasičské terénní čtyřkolky, vybavené vysokotlakým hasicím zařízením, které mají ve výzbroji profesionální hasiči ze všech tří zúčastěných zemí.

Cílem cvičení bylo procvičit vzájemnou součinnost při zásazích v hůře dostupných příhraničních oblastech tří zmíněných zemí, včetně vzájemné efektivní komunikace a zajištění dodávek vody. Hasiči se navzájem (na semináři na obecní radnici v Hrčavě) informovali o možnostech využití jejich techniky při takových zásazích, včetně vrtulníků.

V Hrčavě zasahovaly čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (Třinec, Nošovice, Frýdek-Místek a Ostrava-Zábřeh) a jedna jednotka sboru dobrovolných hasičů z nedalekého Bukovce, ze Slovenska sem přijela jednotka profesionálních hasičů (HaZZ) – z Čadce, z Polska jedna jednotka profesionálních hasičů (PSP) z Ustroně a dvě jednotky dobrovolných hasičů (OSP) – z obcí Istebna a Jaworzynka.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet