Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Podzimní běh na rozhlednu Vysoká přivítal v roce 2015 rekordní počet účastníků

Jak se již stalo téměř tradicí, konal se poslední říjnovou sobotu Běh na rozhlednu Vysoká, který pořádá OSH Kutná Hora. Přivítalo nás sice krásné slunečné, ale také velmi větrné, počasí. Vítr vydržel foukat po celý den, takže podmínky pro účastníky byly ztížené.

Kompletní fotogalerie na webu oshkutnahora.raj­ce.idnes.cz


Všichni se s tím ale poprali statečně a i proto můžeme říct, že na rozhlednu o podzimním kole vyběhl rekordní počet závodníků – 31 mužů bez dýchací techniky, 11 mužů s dýchací technikou, 12 žen, 6 starších a 6 mladších žáků – celkem tedy 61 borců, někteří muži se zúčastnili obou kategorií.

Závod je vždy spojen s bonusovou disciplínou, která prověří i jiné schopnosti než běh a kondici. Letos byla připravena soutěž dvojic, přihlásit se mohly dvojice v jakémkoli složení. Nakonec jsme viděli běžet 11 mužských dvojic, dvě smíšené a jednu čistě ženskou.

Ještě před výběhem na rozhlednu musela dvojice nasadit vakuovou dlahu, zašroubovat v rukavicích různé velikosti matek, sbalit hadici C a oběhnou rozhlednu s plným hasicím přístrojem.

Nejrychleji všechno splnili Luboš Drbal a Lukáš Hoskovec. I pro děti bylo připravené zpestření v podobě podlezu ze štafetového běhu CTIF, napojení hadice na rozdělovač a proudnici a srdeční masáž na figuríně. Původní plán, že by alespoň starší kategorie běhala až na vrchol rozhledny, musel být přehodnocen, měli jsme trochu strach, aby nám děti neodlétly, i tak to byl tuhý boj a o medailistech rozhodovaly vteřinky.

V mladších žácích zvítězila Šárka Sedláčková z SDH Močovice a ve starších Karel Klečka z SDH Církvice.

V ženské kategorii už po několikáté v řadě zvítězila Míša Štolbová z SDH Červený Hrádek, která poráží ostatní ženy doslova o parník a svým časem by porazila i dvě třetiny mužského osazenstva.

V mužích si se 144 schody rozhledny a silným větrem bez DT nejlépe poradil Lukáš Hoskovec z SDH Zruč nad Sázavou, který tak obhájil jarní vítězství, a s DT Michal Šrom z SDH Uničov.

Závodníci k nám přijeli hned z několika okresů kraje Středočeského (Kolín, Chrudim, Benešov, Mladá Boleslav, Mělník a Praha západ), ale i Ústeckého (okr. Louny), Olomouckého (okr. Olomouc) a Jihočeského (okr. Tábor), a nás jen těší, že se náš běh na rozhlednu Vysoká dostává do stále širšího povědomí hasičů a daleko přesahuje hranice okresu i kraje.

Celá akce se vydařila a dík patří nejen závodníkům, ale i organizátorům. Už nyní se těšíme některou dubnovou sobotu na jarní kolo na rozhledně Vysoká.

Zuzka Pěkná
za OSH KH
Sdílet