Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skříňku s urnami zapálila svíčka

Ohlášení požáru kostela evangelické církve na náměstí Dr. Farského v Jablonci na Nisou, zaznamenalo operační středisko HZS Libereckého kraje ve středu 2. července 2008 v 17:01 hod. Oznamovatel uvedl, že z přízemí vychází kouř a šlehají plameny.

Profesionální hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou na místě zjistili, že v kostele došlo k požáru skříňky s urnami o rozměrech 3 × 3 metry v kolumbáriu, které se nacházelo u vchodu v přízemí kostela. Požár začali hasit ještě před příjezdem hasičů správci kostela přenosným hasicím přístrojem. Hasiči dohasili ohnisko požáru vysokotlakým vodním proudem a zakouřené prostory odvětrali.

Příčinou vzniku požáru byla lidská nedbalost. V kolumbáriu je určeno místo na podlaze pro zapalování svíček a je zde zákaz vkládat hořící svíčky přímo do skříňky k urnám. I přesto však někdo tento zákaz porušil a hořící svíčka zapálila plastové urny a skříňku. Požárem byla poškozena skříňka s urnami, teplem popraskala vitráž v oknech a celý prostor kostela je očazen černým dýmem. Výše škody se podle správce objektu pohybuje kolem 200 tisíc korun. Včasným zásahem správce kostela byly uchráněny historické i kulturní hodnoty ve výši 10 milionů korun.

por.Mgr.Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-wob-

Sdílet