Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový zákon pro hasiče .Veřejnost je proti..

Poslanecká sněmovna schválila předlohu, která umožní zvýšit platy policistů, hasičů, celníků a příslušníků vězeňské služby zhruba o třetinu.Veřejnost je proti .....

Info ze Senátu :Zákon se vrací do sněmovny



7. 8. 2003 v 10:15 – Vládní návrh zákona o služebním poměru se vrací do Sněmovny bez projednání na plenu Senátu.

6. 8.2003 senát do třetice......

6. 8. 2003 ve 22:40 – výbory se ještě k večeru sešly, jejich doporučení plénu je následující: Hospodářský – zákon schválit ve znění pozměň návrhů, Bezpečnostní – zákon vrátit, aby si nejdříve sněmovna vychytala svoje chyby (což by zřejmě byla nakonec varianta „ztráta měsíce“). Zítra ( pokud to stihnou nebo nezmění program) budou zřejmě tato doporučení probrána na plénu Senátu, který rozhodne. Budeme se snažit být u toho. I tuto informaci berte prosím jako snahu o rychlé informování „ lidí dole“, ale právě kvůli rychlosti a poněkud netradičnímu způsobu získávání některých informací („HAKR“) může být již zítra vše „trochu“ jinak. S pozdravem našim členům, ostatním hasičům i sympatizující veřejnosti
Vladimír Mühlfeit, předseda OSH.

6. 8. 2003 – ještě ze Senátu.....


6. 8. 2003 v 17:15 – dle neověřené informace se zvažuje vrácení sněmovně s poukazem na několik procedurálních pochybení, výsledkem by byl jednoměsíční skluz.


6. 8. 2003 v 17:40 – další varianta : zítra to normálně půjde na projednání v plénu Senátu, jak bylo dnes schváleno do programu a dosavadní pozměňovací návrhy, které padaly na výborech, budou doplněny pozměň. návrhem, napravujícím ona pochybení sněmovny. Ani tato informace však zatím není ověřena jak říkají novináři ještě alespoň z jednoho nezávislého zdroje. Výbory by však každopádně nejdříve musely přijmout usnesení, a to zatím neudělaly. Dnes i zítra budeme komunikovat se senátory a legislativci, žádáme členy, aby náš sekretariát nepřetěžovali telefonickými dotazy (stejně by to bylo zbytečné) a měli trpělivost.

6. 8. 2003 v 16,30 hod.:

Oba senátní výbory dnes pokračovaly v projednávání vládního návrhu zákona o služebním poměru. Jednání je opět přerušeno, pravděpodobně však jen do zítřejšího rána.

Rozprava obsahovala především tradiční témata – délka výsluhové doby, výpočet základního výsluhového příspěvku a jeho navyšování, oprávnění odborů a pod..

Nejvíce nás překvapil a vyděsil návrh, aby bývalý příslušník pobíral výsluhový příspěvek pouze po dobu, kterou odsloužil u Sboru. Ve hře je bohužel i návrh z důvodu nalezené chyby vrátit celý návrh zákona Sněmovně, aby si to sama opravila a poté dát novou lhůtu na projednání Senátu. Zdá se nám, že po lidech, kteří zákon chtěli v sociální oblasti zhoršit, se nyní hlásí ke slovu lidé, kterým je cokoliv záminkou pro smetení celého zákona.



O tom, že přituhuje svědčí i skutečnost, že nám dnes nebylo uděleno slovo.

JUDr. Vladimír :zdroj OSH




Hrdinové okamžiků tak nejlépe můžeme nazvat práci hasičů.
V okamžiku pomoci jsme pro Vás andělé s houkačkou.
Ve chvíli kdy žádáme lepší finanční ohodnocení jsme u veřejnosti rychle zapomenuti.
Hasiči nikdy veřejně neprotestovali, nestávkovali za zvýšení platů protože charakter a hrdost jim to nedovolují.
Každý den nasazují hasiči v celé zemi své životy pro Vás.
Pomáhají Vám ve chvílích , kdy všichni ostatní selhali .
Nyní kdy se snad zlepší životní úroveň hasičů na stupeň odpovídající nebezpečnosti povolání se veřejnost staví veřejnost , lékaři, učitelé proti nám v komentářích , diskusích v průzkumech apod.
Jak smutné a nevděčné ,posuďte sami.

Jiří Vítek
Autor je prezident odborového sdružení hasičů hl.m.Prahy


Poslanecká sněmovna schválila předlohu, která umožní zvýšit platy policistů, hasičů, celníků a příslušníků vězeňské služby zhruba o třetinu. Vláda kvůli tomu bude muset najít v rozpočtu na rok 2005 dodatečných skoro 6,5 miliardy korun.

Zvýšení mezd policistů, celníků, hasičů a příslušníků vězeňské služby v době, kdy vláda bude tlačit na občany včetně státních zaměstnanců, aby se uskromnili, bylo důvodem toho, proč nový zákon nezískal podporu všech vládních poslanců. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) neskrýval, že zvýšení platů příslušníků bezpečnostních sborů je nepřiměřené a vláda kvůli němu bude muset hledat další úspory.

Premiér Vladimír Špidla a ministr vnitra Stanislav Gross (oba ČSSD) ale předlohu obhajovali. Shodně prohlásili, že při přípravě reformy veřejných financí se s ní počítalo. Nový zákon však ještě neplatí. Platit bude od počátku roku 2005, ale jen tehdy, když ho podpoří také Senát a podepíše prezident Václav Klaus.
Sdílet