Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár balíkovače na poli

Včera 2. července 2008 odpoledne došlo na louce v Hořejším Vrchlabí k požáru válcového balíkovacího stroje na seno a slámu. Hasiči byli o události informováni ve 12:42 hodin.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Vrchlabí, dále dobrovolní hasiči z Vrchlabí 3 – Podhůří a Špindlerova Mlýna. Problém pro hasiče nastal již při cestě na místo. Kvůli probíhající rekonstrukci místní komunikace a množství strojů pro pozemní práce byl zkomplikován dojezd na místo určení. Vysilující pro hasiče bylo také velké vedro a kopcovitý terén.

Strojní zařízení, zapřažené za traktor Zetor, začalo hořet při sběru a balíkování z předem připravených řádků sena. Uvnitř stroje začal hořet balík sena, který řidič ihned vyklopil. V důsledku toho se plameny rozšířily také na další balíky sena na louce. Celkem shořelo šest balíků. Hasiči požár stroje a zasažených balíků sena lokalizovali po hodině. Dohašovací práce pokračovaly až do 16:40 hodin.

Šetřením a ohledáním místa požáru bylo zjištěno, že požár vznikl v důsledku technické závady na vodícím válečku horní komory válcového balíkovacího stroje. U válečku došlo k zadření ložiska a třením pryžových popruhů o nefunkční váleček došlo ke vznícení a rozšíření požáru na seno ve stroji i na louce. Hmotná škoda na stroji a seně byla předběžně odhadnuta na 70 tisíc korun. Uchráněné hodnoty na traktoru byly vyčísleny na 250 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-wob-

Sdílet