Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vážná dopravní nehoda způsobila dva požáry

K vážné dopravní nehodě osobního automobilu vyjížděli hasiči mezi obce Zlonice a Šlapánice na Kladensku. Osobní automobil Škoda Favorit urazil železobetonový sloup vysokého napětí a zkrat drátů způsobil požár na dvou místech.

Vyproštění osoby z vozidla mezi obcemi Zlonice a Šlapánice bylo na tísňovou linku ohlášeno ve středu 2. července 2008 v 18:10 hodin. Na místo události byla vyslána zásahová jednotka profesionálních hasičů ze Slaného s technikou CAS 24 T 815 TERRNO. V průběhu jízdy jednotky k události byly na tísňovou linku ohlášeny další dvě události, a to požáry polních porostů u silnice ze Zlonic do Břešťan a u silnice ze Zlonic do Šlapánic. Na místa ohlášených událostí byly vyslány jednotky dobrovolných hasičů obcí Zlonice a Klobuky.

Po příjezdu jednotky na místo události bylo zjištěno, že na silnici II. třídy mezi obcemi Zlonice a Šlapánice došlo k čelnímu nárazu osobního automobilu Škoda Favorit do železobetonového sloupu vysokého napětí, přičemž vozidlo sloup zcela urazilo a sloup spadl na zem. Po pádu sloupu s dráty elektrického vedení na zem docházelo k výboji 22.000 Voltů. Ve vozidle zůstal zaklíněn řidič vozidla.

Jednotka provedla vyproštění řidiče z vozidla, přičemž po celou dobu byla ohrožována výboji vysokého napětí. Po vyproštění předali hasiči vážně zraněného řidiče posádce zdravotnické záchranné služby, která provedla zajištění životně důležitých funkcí a pacient byl následně předán letecké záchranné službě, která 19letého řidiče přepravila do pražské nemocnice.

Provedeným šetřením na místě události bylo vyšetřovatelem požárů zjištěno, že následné dva požáry – požár obilí a požár trávy v příkopu u silnice byly způsobeny dopadem žhavých okují, vznilých zkratem na vedení vysokého napětí.

Na místo povolaní pracovníci rozvodných závodů následně provedli odpojení vysokého napětí, čimž zůstaly obce Šlapánice a Zlonice na několik hodin bez dodávky el. proudu.

Po odpojení drátů vedení vysokého napětí provedly jednotky konečné likvidace vzniklých požárů, odpojení akumulátoru vozidla a místo bylo předáno Policii ČR.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů
HZS Středočeského kra­je

-wob-

Sdílet