Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S člověkem nakaženým Ebolou si museli poradit hasiči při prověřovacím cvičení v Otrokovicích

Dne 5. listopadu 2015 v 08:58 hodin bylo v Otrokovicích vyhlášením poplachu profesionálním jednotkám hasičů z Otrokovic a Zlína zahájeno poslední ze tří prověřovacích cvičení s tématikou zásahu při výskytu vysoce nakažlivé nemoci.

Konkrétně se jednalo o osobu, která byla lékařem identifikována jako nositel viru Ebola. Pro účely tohoto tématem netradičního cvičení byl na místo zapůjčen zdravotnickou záchrannou službou i jeden ze dvou biovaků, které jsou určeny pro transport osob zasažených vysoce nakažlivou nemocí.

Jako první se do akce zapojili profesionálové z Otrokovic. Ti zajistili okolí fiktivní ambulance praktického lékaře s nakaženou osobou uloženou v biovaku. Ambulance byla situována v prostorách otrokovické požární stanice. Po příjezdu jednotek centrální stanice Zlín (krajského opěrného bodu) bylo vybudováno dekontaminační stanoviště a připraven zásah hasičů v přetlakových protichemických oblecích.

Ti po vstupu do budovy provedli pomocí postřiku neutralizaci biovaku s nakaženou osobou i svých obleků. Po uplynutí doby stanovené pro působnost neutralizační látky, vynesli biovak před budovu do připravené dekontaminační sprchy.

V reálné situaci by následoval transport osoby na jedno ze dvou specializovaných pracovišť v rámci České republiky. Cvičení bylo plánováno pouze pro jednotky profesionálních hasičů. Při skutečném zásahu by byly zapojeny i další složky integrovaného záchranného systému a činnost hasičů by se odvíjela i podle postupů stanovených pracovníky hygienických stanic a dalších specialistů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet