Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Bílovce se srazila dvě vozidla a vypadly tlakové lahve

Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Bílovci zasahovala ve čtvrtek dopoledne v Bravanticích (okres Nový Jičín) u dopravní nehody terénního vozidla Nissan Terrano a nákladního auta MAN, které převáželo na valníku tři desítky malých a velkých talkových lahví, naplněných kyslíkem, dusíkem a argonem. Tři z velkých lahví skončily v poli.

Nehodu na silnici I/47, spojující Klimkovice a Bílovec, oznámil na operační středisko hasičů svědek nehody ve čtvrtek krátce po desáté hodině. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Bílovce.

Terrano, které zřejmě jelo ve směru z Bílovce, sjelo mimo silnici a narazilo do stromu. Hasiči museli nejprve vyprostit pomocí hydraulického zařízení Lucas vážně zraněného řidiče (ročník 1973) s otevřenou zlomeninou levé nohy, který ale byl při vědomí. Pak jej předali týmu rychlé záchranné služby.

Ještě před příjezdem hasičů začala hořet na Terranu vložka z filtru, která spadla na výfuk. Malý požár duchapřítomně uhasil pomocí přenosného hasicího přístroje patrně jeden z kolemjedoucích řidičů.

Zhruba pětatřicetiletý řidič MANu vyvázl bez zranění. Na valníku vezl 13 velkých tlakových lahví s medicinálním a technickým kyslíkem, 3 s argonem, 1 s dusíkem a 2 prázdné od acetylénu, vedle toho 8 dvoukilových tlakových lahví s kyslíkem. Tři velké lahve vyletěly při srážce do pole.

Hasiči zkontrolovali, zdali jsou všechny tlakové lahve na vozidle i mimo něj nepoškozené a zdali z nich jejich obsah neuniká, což se naštěstí potvrdilo. Na místo mezitím přijel šéf přepravní firmy a náhradní vozidlo, na které jeho podřízení všechny tlakové lahve přeložili. Zásah hasičů trval téměř dvě hodiny.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wob-

Sdílet