Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

13. ročník Memoriálu Františka Fraita

Na počest hasiče a velkého sportovce Františka Fraita, který tragicky zahynul, byl znovu uspořádán v okolí Provodova již 13. ročník soutěže sportovních dvojic. V loňském ročníku padl nový traťový rekord, což bylo velkou výzvou na letošní start.

Pořadatelé soutěžícím připravili 10 km běhu těžkým terénem s prvky lezeckého výcviku a 10 km jízdy na kole. V běžecké části museli sportovci vylézt na skalní stěnu, slanit do kamenolomu a překonat hluboký příkop pomocí lezeckého traverzu. V jízdě na kole pak závodníci bojovali především s velkým převýšením, překonáním kostelních schodů, fyzickým vyčerpáním a závěrečným stoupáním do cíle.

Velké horko a dusno dalo soutěžícím zabrat. Řada týmů se potýkala s technickými problémy nebo se svalovými křečemi. Během závodu nebyl nikdo zraněn natolik, aby musela zasahovat stálá posádka zdravotnické záchranné služby Zlín. To bylo pohledem do historie soutěže neobvyklé, ale i potěšující zároveň.

V cíli se asi radoval každý, ale nejvyšší příčku vybojovali borci z týmu Valašského Meziříčí II. Těm se podařilo dosáhnout parádního času 1:04:14, což sice není překonání traťového rekordu, ale jde o úctyhodný výkon. O pět a půl minuty horší čas stačil hasičům z Liberce na druhé místo a jako třetí skončili sportovci z Brna. Překvapením soutěže byl bezpochyby tým mladých hasičů z jednotky města Zlína, který skončil při svém prvním startu na čtvrtém místě.

Vítězstvím našich borců z Valašského Meziříčí se vrací putovní pohár do našeho kraje po dlouhých jedenácti letech. Prvního vítězství dosáhli hasiči ze Zlína ve druhém ročníku memoriálu v roce 1997.

Ceny sportovním týmům předala ředitelka HZS Zlínského kraje plk. Ing. Jarmila Čičmancová, Ph.D. Všem účastníkům děkujeme a vítězům blahopřejeme.

-wob-

Sdílet