Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ebola prověřila složky IZS v Libereckém kraji, figurant „se vrátil“ z třítýdenní stáže v Kongu

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 zaplnily Sportovní areál Vesec složky IZS, které cvičily zásah na mimořádnou událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci.

Jelikož šlo o prověřovací cvičení, bylo utajeno a všichni reagovali jako na „ostrou událost". Na cvičení se podíleli pracovníci Krajské hygienické stanice Libereckého kraje, Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, hasiči, zdravotníci i policisté.

Ohlášení šlo dle námětu cvičení jako první na ZZS LK, kam volal člověk, který pociťoval nevolnost, zvracel, měl druhý den zvýšenou teplotu. Po dalším vytěžení bylo zjištěno, že byl na třítýdenní stáži v Kongu a měl úzký kontakt s jednou z místních žen. První den příchodu do práce potkal pouze svého kolegu.

Přivolaná posádka ZZS pojala podezření na nákazu nebezpečným virem a aktivovala prostřednictvím operačního střediska svůj Biohazard team, hasiče a postupně byla událost oznámena dalším subjektům. Simulovaný zásah probíhal pod vedením Krajské hygienické stanice Liberec.

K zásahu vyjeli profesionální hasiči z Liberce, Jablonce nad Nisou a České Lípy. Všichni dorazili se speciální technikou jakou je například stanoviště dekontaminace osob, velitelský automobil či kontejnerové systémy. Hasiči po příjezdu vytyčili nebezpečnou zónu, připravili dekontaminační stanoviště a zajistili dekontaminací bivaku s nakaženou osobou uvnitř i lidí, kteří přišli s muži uvnitř objektu do styku.

Do nebezpečné zóny zasahující vstupovali ve speciálních jednorázových ochranných oblecích. Ty hasiči půjčili dalším zasahujícím osobám a pomohli se správným postupem při oblékání a svlékání.

Do prověřovacího cvičení bylo samozřejmě zapojeno Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, které komunikovalo mezi složkami, zřízeným štábem a také ověřovalo informace na firmy, které se zabývají převozem infekčního materiálu do spalovny a likvidací.

Dle rozhodčích se cvičení velmi povedlo a nikdo nezaznamenal větší problém. Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje děkuje Sportovnímu areálu Ještěd, a. s. za možnost uspořádat cvičení ve veseckém areálu. Tato lokalita byla ideální zvláště pro ustavení speciální techniky hasičů.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet