Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šestikolový speciál pro podnikové hasiče německé společnosti Chempark dodal Rosenbauer, dálkově ovládaný monitor umí hasit práškem

Veletrh Inteschutz 2015 si rakouský nástavbář Rosenbauer opravdu „užil“, jednu z hal téměř celou uzurpoval pro sebe. Nechyběl tak ani třínápravový speciál pro podnikové hasiče společnosti Chempark.

Podvozek

Jako základ posloužil podvozek Mercedes-Benz Actros 2544 6×2–4. Šasi o maximální hmotnosti 25 000 kg má poháněnou prostřední nápravu, první a poslední je pak řiditelná.

Cisternu pohání řadový přeplňovaný šestiválec o výkonu 320 kW s technologií Bluetec 5 skrze převodovku Mercedes-Benz G 240–16.

Automobil je určen pro osmičlennou posádku, kabina pro velitele a řidiče je tovární originál Mercedesu, mužstvo má svůj prostor v modulu od Rosenbauera, který je nejen klimatizovaný a vytápěný, ale disponuje i takovým nadstandardem, jakým je například lednička.

Nástavba

Nástavba je uchycena na pomocném šroubovaném rámu a její základ tvoří hliníkové profily olepené plechem.

Nádrže pojmou 1 000 litrů vody, 3 000 litrů pěnidla a 750 kilogramů prášku, čerpací zařízení Rosenbauer dosahuje výkonu 6 500 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Přiměšovací zařízení Rosenbauer Hydromatic umožňuje přimísení pěnidla v poměru 1–7 %.

Dálkové ovládaný střešní monitor Rosenbauer RM60C dosahuje výkonu 6 000 litrů za minutu při 10 barech a je vybaven speciální tryskou ChemCore. S ní dokáže hasit vodou i práškem – ten je dodáván do vodního proudu v rozsahu až 20 kilogramů za sekundu.

Standardem jsou pak průtokové navijáky či přívěsné hadicové navijáky na zádi vozu, které jsou sklápěny pneumaticky.

Na bocích nástavby nechybí ukazatele stavu hasiva v nádržích ani prostor pro základní očistu hasiče.

Sdílet