Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na poli shořel kombajn i obilí

Kombajn při sklizni a čtyři hektary pole zasáhl včera odpoledne požár u obce Rešice na Znojemsku.

Kombajn při sklizni a čtyři hektary pole zasáhl včera odpoledne požár u obce Rešice na Znojemsku.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.23 hodin a vzhledem k jeho rozsahu na místě zasahovalo sedm jednotek hasičů – jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Moravském Krumlově a Ivančicích, dobrovolné jednotky z Rešic, Tavíkovic a Čermákovic, a na výpomoc jihomoravským hasičům vyjely také dvě jednotky z Kraje Vysočina – jednotka HZS elektrárny Dukovany a dobrovolná jednotka z Dukovan.

Ilustrační foto - HZS PaK


Požár vznikl na kombajnu John Dere. Kombajnér při sklizni ozimého ječmene na poli ve zpětném zrcátku zjistil, že z prostoru zadního pravého kola šlehají plameny. Aby zabránil větším škodám, vyjel s kombajnem z obilí na polní cestu, kde se hořící stroj před příjezdem hasičů snažil hasit ručním hasicím přístrojem. Oheň však zachvátil celý stroj a v extrémně suchém a větrném počasí se rozšířil také na čtyři hektary pole s ječmenem a pokoseným strništěm.

K likvidaci požáru stroje hasiči nasadili tři vodní proudy se smáčedlem, hořící pole hasili vodou ze tří lafetových proudnic. Požár dostali pod kontrolu v 15.05 hodin a zlikvidovali v 16.10 hodin. Současně se zásahem hasičů majitel pole povolal osádku traktoru s pluhem a požářiště oboral. Zásah hasičů i oborání pole zabránily rozšíření ohně na sousední lán s osmi hektary obilí.

Požár vznikl po technické závadě na kombajnu. Zánovní stroj značky John Dere požár zcela zničil, na poli shořel ječmen na ploše jednoho hektaru a sláma na dalších třech hektarech. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na dva miliony korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet