Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

O průjezd kolony a hasičské oslavy v ostravském Trojhalí byl velký zájem, profesionálové slaví 70 let

Odhadem tři tisícovky malých i velkých zájemců o hasičskou práci a techniku, včetně oficiálních hostů a bývalých profesionálních hasičů a hasiček, přišlo od sobotního poledne 7. 11. 2015 do sobotního večera do velkého Trojhalí v centru Ostravy. Oslavili zde společně s dnešními profesionálními hasiči 70 let od vzniku prvního profesionálního hasičského sboru na území Ostravy.

Zájemce o hasiče pozvala originálně do velké haly na Nové Karolině kolona čtyř desítek krásných hasičských cisteren, speciální techniky i několika kusů historické techniky, která bez problémů projela – za použití modrých majáků – trasu od základny vítkovických podnikových hasičů ulicí 1. Máje, 28. Října a Těžařskou až na Novou Karolinu do Trojhalí. Vznikl tak i mezi obyvateli města bezpočet nových a nezapomenutelných fotografií i videí.

Do Trojhalí přišly slavit s hasiči jak politické celebrity (například krajský hejtman Miroslav Novák a jeho první náměstek Josef Babka, ostravský primátor Tomáš Macura), tak zástupci spřátelených složek integrovaného záchranného systému, Fakulty bezpečnostního inženýrství VŠB-TU Ostrava či státního podniku Povodí Odry a dalších spolupracujících organizací.

Na nejrůznější moderní hasičskou zásahovou techniku i atrakce pro malé i velké se těšilo hodně mladých rodin s dětmi, které čekaly ve frontách na zjednodušenou trať adrenalinového závodu „Nejtvrdší hasič přežije“, na soutěže a kvízy ve stanu prevence či u světelné tabule na vyzkoušení postřehu. Další děti se ochotně nechaly fotit na moderní hasičské čtyřkolce či obojživelníku. A venku na výškové technice. Odhadem absolvovalo každou ze jmenovaných atrakcí nejméně kolem sedmi až devíti stovek viditelně spokojených dětí.

Dospělí se zajímali už o oficiální zahájení krátce po sobotním poledni, kde nechyběla z různých úst politiků i hasičů slova díků na adresu profesionálních hasičů jak těch bývalých, tak i dnešních. Např. generální ředitel HZS ČR, brigádní generál Ing. Drahoslav Ryba připnul na prapor HZS Moravskoslezského kraje velkou děkovnou stuhu. Představitelé nejrůznějších složek IZS v Ostravě, samosprávy a několika dalších organizací a institucí obdrželi od vedení HZS MSK celkem 22 plaket k 70. Výročí vzniku profesionálního hasičského sboru v Ostravě.

Například pro ostravského primátora Tomáše Macuru je tísňová linka 150 číslem, které si pamatuje už od útlého dětství, kam mohou lidé kdykoli zavolat v případě ohrožení života či zdraví, ale i při jiných potížích, třeba sundání kočky ze stromu či při ohrožení divokými včelami. Hasičům v Ostravě popřál z pódia mnoho dalších úspěchů.

Generální ředitel HZS ČR, brigádní generál Drahoslav Ryba ocenil ojedinělou spolupráci profesionálních hasičů v Moravskoslezském kraji i Ostravě se samosprávou, také zdejší existenci dvou mezinárodně certifikovaných týmů pro záchranu při zemětřeseních a na vodě (USAR a WASAR) i výborného týmu požárních sportovců v Ostravě, který tvoří základ české hasičské reprezentace.

Diváci měli vedle mnoha statických ukázek na programu dvě vystoupení hasičské drobotiny – Lvíčat z Klimkovic, také třikrát dynamickou ukázku vyproštění zraněného člověka z havarovaného auta či třikrát různé slaňování lezecké skupiny HZS MSK z Ostravy-Poruby z vysokého stropu haly pro zraněného člověka.

Příjemnou atmosféru doplnila a nakonec i zakončila tři vystoupení zdejšího oblíbeného Rock & Roll Bandu Marcela Woodmana. Celým šestihodinovým pestrým programem provázel zasvěceně Vladimír Polák, herec Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Na dnešek – tedy neděli 8. 11. 2015 – je připraven Den otevřených dveří všech šesti hasičských stanic HZS MSK na území Ostravy (HS1 Zábřeh, Výškovická ulice, HS2 Fifejdy, Ulice Odboje, HS3 Poruba, Martinovská ulice, HS4 Hrabůvka, Hasičská ulice, HS5 Slezská Ostrava, Čs. armády a HS6 Přívoz, Slovenská ulice) a vstup do Hasičského muzea města Ostravy (Přívoz, Zákrejsova ulice) zdarma. Otevřeno bude vždy od 9 do 14 hodin.

Dvoudenní víkendové oslavy kulatého výročí připravil Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ve spolupráci se statutárním městem Ostravou a Moravskoslezským krajem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet