Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Patnáct osob bylo zraněno a 48 zachráněno při požáru bytu ve Frýdku-Místku

Celkem 6 jednotek hasičů zasahovalo v neděli 8. 11. 2015 přes poledne ve Frýdku-Místku v Zahradní ulici u požáru bytu v osmém patře šestnáctipatrového bytového domu. Při požáru se zranilo celkem 15 osob, převážně se nadýchaly kouře, hasiči zachránili 48 osob, evakuováno bylo dalších 64 osob.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v neděli krátce po jedenácté hodině. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic ve Frýdku-Místku a Ostravy-Zábřehu, odkud přijel velký evakuační autobus Irisbus. Jeho služeb využila desítka zachráněných a evakuovaných osob. Zasahovaly zde také čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Frýdek, Paskov, Dobrá a Frýdlant nad Ostravicí.

Hasiči dostali oheň v obývacím pokoji bytu pod kontrolu během čtvrthodiny, uhasili ho asi za další půlhodinu. Pak celý dům odvětrávali pomocí dvou přetlakových ventilátorů.

Jen část zachráněných (které vyvedli hasiči) a evakuovaných (kteří vyšli ven sami) čekala na uhašení požáru v pohodlném hasičském evakuačním autobusu. Ostatní čekali venku, kde vládlo krásné jarní počasí, a pozorovali se zaujetím a v družném hovoru činnost složek integrovaného záchranného systému, nebo si skočili na jedno zdravotní do nedaleké restaurace.

Po důkladné kontrole bytů hasiči se obyvatelé bytů začali postupně vracet do svých domovů – po jedné hodině odpolední. Do pátého patra se dostal na rukou dvou zdatných hasičů muž, který chodil o francouzských holích a ještě měl zlomenu ruku, obdařenou festovní sádrou. Čekal na návrat v autobusu. A byl bos…

Většina nájemníků už je v tuto chvíli doma. Předběžná škoda je hrubě odhadována na půl milionu korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet