Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár ječmene na Novojičínsku

Dne 3.7. byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, když vypukl požár v obci Vlkovice nedaleko Fulneka. Příčinou požáru se stala technická závada na elektroinstalaci lisovacího stroje, od kterého začalo hořet vzrostlé obilí na ploše cca 19 ha.

Devět jednotek hasičů zasahovalo ve čtvrtek 3. 7. 2008 odpoledne ve Fulneku-Vlkovicích (okres Nový Jičín) u požáru vzrostlého ječmene, připraveného ke sklizni. Přes vyschlé okolí a silný vítr se hasičům podařilo pole uhasit, oheň se tak nemohl rozšířit na sousední pole a les. I tak shořelo 19 z 22 hektarů ječmene asi za půl milionu korun.

Požár byl ohlášen na operační středisko hasičů ve čtvrtek čtvrt hodiny před 17. hodinou. Na místo byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bílovci a Novém Jičíně a s nimi sedm dobrovolných jednotek Fulnek, Fulnek-Vlkovice, Fulnek-Jerlochovice, Odry, Bílovec, Suchdol nad Odrou a Studénka.



Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu už za půl hodiny, požár uhasili za další hodinu a půl, tedy kolem 19. hodiny. Pak ještě hodinu čekali, zdali se plameny někde znovu neobjeví. Na místě pak zůstala na kontrolu požářiště místní hasičská jednotka.

Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci lisovače slámy, který zpracovával slámu zhruba z jednoho hektaru již posečeného pole, které má 23 hektarů. Škoda byla vyčíslena celkem na 466 tisíc korun (obilí 456 tisíc + lisovací stroj 10 tisíc korun). Rozsahem jde o největší požár obilí v okresu Nový Jičín za několik let.

Na poli bezprostředně před vznikem požáru pracoval pouze traktorista, jeho traktor za sebou táhl lisovací stroj na slámu. Když si všiml plamenů a kouře, sjel okamžitě mimo pole a přenosným hasicím přístrojem plameny na technice uhasil. To se mu však již nepovedlo na samotném poli, kde silný vítr plameny rychle rozfoukával.

Proto traktorista doběhl do nejbližšího domu, jehož majitel ihned zavolal hasiče, a společně s dalšími třemi lidmi běželi hasit pole pomocí lopat. To už hořel ječmen na ploše 80 × 80 metrů a jejich pokus nebyl úspěšný. Traktorista se nadýchal zplodin hoření a sanitka rychlé záchranné služby jej odvezla k ošetření do nemocnice.

Hasiči uchránili hodnoty za 580 tisíc korun.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraj

-kow-

Sdílet