Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár průmyslové haly v Želechovicích vznikl při opravě dodávky kvůli neodpojené baterii

K hlášenému požáru průmyslové haly v Želechovicích nad Dřevnicí vyjeli v 19:13 hodin profesionální hasiči se dvěma cisternami, posílení o dobrovolné hasiče z Želechovic.

První vůz byl na místě do pěti minut. Jak bylo velitelem upřesněno, jednalo se o požár dodávkového automobilu Peugeot uvnitř průmyslové haly, která byla pouze zakouřena. Ještě před příjezdem hasičů se podařilo majiteli pomocí ručních hasicích přístrojů plameny uhasit a zabránit tak rozšíření požáru na halu a další uskladněné materiály. Hasiči natáhli vysokotlaký proud, kterým provedli dohašení skrytých ohnisek a ochlazení zasaženého vozu. Velkokapacitní cisterna ze Zlína a dobrovolní hasiči s další cisternou byli velitelem odesláni zpět na své základny.

Po celkové likvidaci požáru byla dodávka vytlačena na volné prostranství mimo halu, a po vyloučení dalšího nebezpečí byla předána majiteli.

Jako příčina vzniku požáru byla vyšetřovatelem stanovena nedbalost. Muž si při opravě vozu neodpojil napájení od baterie, a při manipulaci se startérem došlo k jiskře a iniciaci hořlavých materiálů. Požár následně na voze způsobil škodu 30 tisíc korun. Rychlým zásahem však byly uchráněny nemalé hodnoty na hale a vybavení, a to ve výši 1 milion korun.

Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje
Sdílet