Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili dívku, zachycenou lisem na ovoce

Mladou dívku se podařilo hasičům vyprostit před čtvrteční půlnocí 3. 7. 2008 z útrob šnekového lisu na ovoce v moštárně v obci Sosnová na hranici okresu Opava s okresem Bruntál, který jí vtáhl levou ruku až po rameno.

Mladou dívku se podařilo hasičům vyprostit před čtvrteční půlnocí 3. 7. 2008 z útrob šnekového lisu na ovoce v moštárně v obci Sosnová na hranici okresu Opava s okresem Bruntál, který jí vtáhl levou ruku až po rameno. Tříapůlhodinová mravenčí práce hasičů z Bruntálska a Opavska a jejich spolupráce s rychlou záchrannou službou slavila úspěch.

Ilustrační foto


Operační středisko hasičů obdrželo informaci o nehodě ve čtvrtek po dvacáté hodině od Zdravotnické záchranné služby. Do moštárny byly vyslány čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Bruntálu, Krnově, Opavě a Ostravy-Zábřehu a dobrovolní hasiči z Horního Benešova, včetně kontejnerového automobilu s technickým kontejnerem a pojízdnou dílnou z Ostravy-Zábřehu.

Dívčinu (ročník 1992) levou ruku zachytil lis na ovoce, což je zhruba pět metrů dlouhá roura o průměru asi 60 cm, uvnitř ji držela jedna z lopatek. Dívka měla štěstí, že její spolupracovnice duchapřítomně stroj vypnula. I tak měla dovnitř vtaženu levou ruku až po paži.

O utlumení bolesti dívky, která byla po celou dobu opatrné záchrany při vědomí a komunikovala, se postaral tým rychlé záchranné služby. Do její záchrany bylo přímo zapojeno 11 hasičů, kteří se střídali s kolegy, a 4 zdravotničtí záchranáři. Dívku drželi po celou dobu opatrného rozebírání stroje tři hasiči ve vodorovné poloze, aby jí co nejvíce ulehčili náročný zásah a čekání na vysvobození.

Vzhledem k obavám o další možné poškození poraněné končetiny hasiči zvolili nejpomalejší, ale nejšetrnější variantu, kdy museli po částech rozřezat celou násypnou část lisu. Práci ztěžovala tvrdá nerezová ocel lisu, která se špatně stříhala a brousila. Hasiči museli použít hydraulické nůžky a rozpínák, mečovou pilu, řetězy.

Pro případ, že by se tímto způsobem nepodařilo stroj rozebrat, přijela z Ostravy-Zábřehu hasičská pojízdná dílna a technický kontejner s dalším zařízením, ale byla z nich použita pouze ruční rozbrušovačka.

Ruku dívky se podařilo hasičům uvolnit asi čtvrt hodiny před čtvrteční půlnocí. Předali ji rychlé záchranné službě. Dívka byla převezena do nemocnice v Bruntálu, pak do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 
Sdílet