Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS ve Frýdku-Místku cvičně zasahovaly u ženy nakažené nebezpečným virem

Dvě jednotky hasičů, zdravotnická záchranná služba, městská a republiková policie cvičily v pondělí 9. 11. 2015 ve Frýdku-Místku zásah u osoby, podezřelé na nakažení vysoce nebezpečným virem MERS. Ztrápená mladá žena ležela v ubytovací části Střední odborné školy požární ochrany a Vyšší odborné školy PO ve Frýdku-Místku.

Mladá žena v hasičské uniformě si stěžovala na zdravotní problémy. Při prvním kontaktu se zdravotníky ZZS MSK ležela na válendě v pokoji ve čtvrtém patře hasičské školy. Po dojezdu složek IZS šel do pokoje pouze jeden člen zdravotního evakuačního týmu a dva hasiči, všichni povinně v protichemických oblecích. Do karantény bylo mezitím dáno 20 osob.

Hasiči po pokoje přinesli speciální transportní a izolační biovak, do něhož pacientku, připojenou na měřicí přístroje, opatrně položili. Figurantka musela být převlečena do kombinézy, zvané ribano, opatřena plenou kvůli několikahodinové cestě do pražské Nemocnice Na Bulovce, do vaku dostala i pitnou vodu a kvůli pocitu chladu byla také přikryta termofólií.

Na chodbě čekaly biovak i všechny tři zasahující muže dva stupně dekontaminace – nejprve ruční (smetáček a postřik) a pak v nafukovací dekontaminační sprše. Po několika metrech už mohli přebrat lidský náklad v biovaku hasiči „pouze“ v dýchacích přístrojích. Odnesli ji do speciální sanitky. Ta odjela v doprovodu služebního vozidla Policie ČR do Prahy…

Virus MERS je znám od roku 2012. Způsobuje u lidí závažná onemocnění ledvin a plic. V hasičské škole mj. cvičila jednotka HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek a jednotka sboru dobrovolných hasičů Frýdek.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet