Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopoledního cvičení v Bohuslavicích nad Vláří se zúčastnily tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů, vytahovaly osobu ze studny

Záchrana osoby z asi osm metrů hluboké studny byla námětem dnešního taktického cvičení, které se uskutečnilo v areálu jedné ze soukromých společností v Bohuslavicích nad Vláří na Zlínsku. Cvičení bylo zahájeno v 10:33 hodin ohlášením události na krajské operační středisko. Podle stanoveného plánu cvičení byly na místo vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů ze Slavičína a jednotka profesionálních hasičů – lezců z centrální stanice Zlín.

Úkolem hasičů ze Slavičíma bylo dostat se k zraněné osobě do studny, zajistit ji proti pohybu a poskytnout jí první předlékařskou pomoc. Strojníci jednotek pak připravili sací vedení k odčerpání vody ze studny. Protože se podle námětu nepodařilo umístit zraněného na nosítka, museli zasahující hasiči zraněného zklidnit a vyčkat na příjezd lezecké skupiny se speciálním vybavením. Za pomoci trojnožky pak hasiči zraněného ze studny vytáhli a uložili na nosítka, na nichž by byl transportován k dalšímu ošetření.

Asi po hodině bylo cvičení ukončeno a jednotky byly odeslány na své stanice. V případě hasičů z centrální stanice Zlín se však doba jejich návratu na stranici značně prodloužila. Jednotka totiž zamířila do Hulína na Kroměřížsku, kde došlo k pádu zaměstnance jedné z firem do montážní jámy, jeho zranění a zaklínění. Dopolední výcvik se tak rychle změnil ve skutečný zásah.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet