Pondělí 20. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Volarech nacvičovali zásah u nehody dvou osobních vozidel a autobusu

Dne 30. 10. 2015 proběhlo plánované prověřovací cvičení jednotky SDH Volary na téma nehody autobusu s osobními vozy.

Účelem tohoto cvičení bylo ověřit si dojezdové časy všech zasahujících vozidel jednotky, kontrolovat bezpečnost při vyprošťování osob z havarovaných vozidel a v neposlední řadě celkově prověřit chování na místě mimořádné události.

Nehoda byla simulována jako střet dvou osobních vozidel a linkového autobusu. První osobní vozidlo jedoucí ve směru od Volar skončilo mimo vozovku na pravém boku opřené o strom, druhé, jedoucí do Volar, přejelo do protisměru, kde čelně narazilo do vzrostlého stromu.

V prvním vozidle jel jen řidič, který byl zraněn. V druhém vozidle se nacházely dvě osoby, řidič a spolujezdec, kteří byli zraněni těžce. Z linkového autobusu před příjezdem prvního družstva vystoupily nezraněné a pohyblivé osoby, ostatním zraněným cestujícím poskytli hasiči předlékařskou pomoc a poté je pomohi transportovat na místo určené jako shromaždiště raněných, kde si je přebírala zdravotní služba dle akutnosti k převozu do nemocničního zařízení.

Vyprošťování zraněných a nepohybujících se osob z autobusu i z havarovaných vozidel bylo velmi náročné, kvůli skvělým figurantům, kteří to hasičům rozhodně neulehčovali, spíše naopak.

Celkově se zúčastnilo 15 zasahujících hasičů ve třech družstvech.

Na závěr bychom tímto rádi poděkovali především všem zúčastněným a hlavně místním firmám AutoHazuka-Volary za pravidelné poskytování autovraků na praktické školení, autobusová doprava p. Jíchy Boubíntour a v neposlední řadě Dopravní zdravotní službě Volary za poskytnutí převozové sanitky.

SDH Volary
Sdílet