Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tři požáry zemědělských strojů na Zlínsku

Dne 1. 7. 2008 v 15:21 byl hasičům ve Zlíně nahlášen požár zemědělského stroje v obci Hluk. Následující den vyjížděli k obdobné události do Prakšic a hattrick vyvrcholil včera odpoledne u Bánova.

Dne 1. 7. 2008 v 15:21 byl hasičům ve Zlíně nahlášen požár zemědělského

stroje v obci Hluk. Na místo okamžitě vyrazila profesionální jednotka z Uherského Hradiště, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obce Hluk a Vlčnov. Jako první dorazili místní hasiči se 2 cisternami, kteří okamžitě začali s hašením kombajnu na sběr hrášku. Ještě před příjezdem hasičů se snažila požár uhasit obsluha sklízecího stroje za pomocí 3 kusů ručních hasicích přístrojů, avšak bez úspěchu. Požár byl zlikvidován asi po 15 minutách zásahu. Po uhašení a ochlazení rozžhavených částí kombajnu byl zjištěn únik nafty a oleje, na který hasiči použili sací rohože a sorbenty. Celkem byly na místě 4 cisterny. Vyšetřovatel hasičů na místě určil jako pravděpodobnou příčinou požáru technickou závadu na olejovém okruhu. Škoda byla stanovena na 500 tisíc Kč, uchráněny byly hodnoty za 200 tisíc Kč. Uvedené částky se mohou změnit – během včerejšího dne se nepodařilo kontaktovat majitele. Událost se obešla bez zranění.

Dne 2. 7. 2008 v 15:24 byl na tísňovou linku hasičů ve Zlíně nahlášen požár zemědělského stroje na poli u Prakšic. Na místo okamžitě vyrazili profesionální hasiči z Uherského Brodu s 2 cisternami a dále jednotky dobrovolných hasičů z Prakšic a Pašovic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že při balíkování slámy došlo k požáru tohoto stroje. Obsluha stroje použila ke sražení plamenů ruční hasicí přístroje. Hasiči provedli dohašení a ochlazení nažhavených částí. Předběžná příčina požáru je technická závada, škoda byla díky včasnému zásahu jen 100 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 4 miliony. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Dne 3. 7. 2008 v 13:37 byl nahlášen na operační středisko hasičů ve Zlíně požár traktoru na poli u Bánova. Na místo byly vyslána jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu a dobrovolní hasiči z Bánova a Nivnice. Po příjezdu na místo si velitel zásahu ihned vyžádal další posily. Požár se z traktoru rozšířil na strniště a slámu a vlivem silného větru se velmi rychle šířil. Postupně byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu a na místo dorazilo celkem 11 cisteren – posily přijely z Hluku, Bystřice pod Lopeníkem, Bojkovic a Vlčnova. Ze stanice Zlín se na místo dostavil velící důstojník. Prvořadým úkolem hasičů bylo zabránit rozšíření požáru na les sousedící těsně s polem a uchránění připojeného balíkovače slámy, který byl díky použití ručních hasicích přístrojů řidičem traktoru poškozen jen z části. Řidič sám stačil z hořícího traktoru vyskočit. Zemědělci na místo přijeli i s pluhem, kterým provedli oborání zasaženého pole a zamezili tím dalšímu rozšíření požáru. Požár byl likvidován po 3 hodinách hasebních prací. Celková zasažená plocha byla cca 60ha (1000×600 m). Vyšetřovatel hasičů stanovil předběžnou příčinu požáru jako technickou závadu na traktoru. Škoda na zcela shořelém traktoru činí po upřesnění majitelem 2,9 milionu korun, škoda na slámě a poli je 50 tisíc korun, na částečně poškozeném balíkovači je škoda 500 tisíc korun, jeho uchráněnou hodnotu si majitel ocenil na 1,5 milionu. Během zásahu musela zdravotnická záchranná služba ošetřit 2 dobrovolné hasiče, u kterých došlo díky vysokým teplotám k přehřátí organismu.

Foto z 1. 7.: Sekanina Martin

mjr. Ing. Vit Rusar
vedouci oddeleni KOPIS
HZS Zlinskeho kraje

-kow-

Sdílet