Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středočeští hasiči se účastnili kurzu bezpečné jízdy v areálu Autodromu Most

Ve dne 10. a 11. listopadu 2015 se účastnili kurzu bezpečné jízdy v areálu Autodromu Most vybraní hasiči ze Středočeského kraje. Vyzkoušeli si hlavně různé problémové situace, které je mohou potkat při řízení zásahové techniky.

Výcvik hasiči zahájili získáním teoretických informací na učebně. Dozvěděli se například jak zvládnout smyk přední nebo zadní nápravy, jak správně brzdit a reagovat při nejrůznějších krizových situacích za volantem.

Po teorii se hasiči i se zásahovou technikou přesunuli na výcvikový polygon, kde si pro začátek vyzkoušeli brzdnou dráhu vozidel na různých typech povrchů. Začalo se na suchém silničním povrchu, následovala rovná kluzká plocha. Třetí zkouška se jela na kombinaci obou typů povrchů zároveň. Poté si řidiči vyzkoušeli takzvaný aquaplaning, což je jev, který vzniká při zvýšené rychlosti na mokrém povrchu.

Ve druhé části cvičení hasiči trénovali jízdu z kopce na mokrém povrchu s nečekanou překážkou. V odpoledních hodinách byl mokrý povrch vyměněn za kluzký se sklonem 7 stupňů a s levotočivou zatáčkou, kde se vozidla dostávala do smyku. Úkolem řidičů bylo smyk zvládnout a bezpečně dojet do cíle.

Účastníci tento druh nezvyklé odborné přípravy hodnotili velmi kladně, neboť si mohli vyzkoušet extrémní situace, které je mohou s těžkou hasičskou technikou potkat kdykoliv při záchraně lidských životů a majetku.

npor. Ing. Lukáš Popp
velitel stanice Říčany
HZS Středočeského kraje
Sdílet