Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trénink zásahu při hromadném neštěstí v Brně byl tak reálný, až se hasičům a zdravotníkům tajil dech

Školní a výcvikové středisko v Brně připravilo na první listopadový týden roku 2015 již druhý výcvik zaměřený na problematiku hromadného neštěstí.

Jednotka hasičů přijíždí k dopravní nehodě zájezdového autobusu. Ten je převrácen na bok a všude je zvláštní ticho, které občas prořízne pláč dítěte. Vážně zraněný motorkář těžce dýchá a z autobusu odchází pán s krvácející ránou na hlavě.

„Všichni, kdo můžete chodit, přijďte prosím za mnou.“ – touto větou začíná zasahovat hasič zdravotník a na pokyn svého velitele se snaží začít rozplétat velice náročný zásah. Velitel komunikuje s operačním střediskem a předává nezbytné informace:

PBM 100, zde PBM 101, jsme na místě události, jedná se o dopravní nehodu autobusu a motocyklu, předpokládaný počet zraněných je asi třicet pět.

Informujte prosím záchrannou službu a policii a potřebuji na místo další jednotky.

Výcvik připravený tak reálně, že se tajil dech.

Takto proběhl první listopadový týden ve Školním a výcvikovém středisku Hasičského záchranného sboru v Brně již druhý součinnostní výcvik zaměřený na problematiku hromadného neštěstí. Jednotky hasičů, záchranáři i policisté se společně zapojili do připraveného scénáře.

Hlavním nosným prvkem výcviku bylo řešení hromadného neštěstí s velkým počtem raněných osob za použití třídící metody START a odborné zdravotnické přetřídění zdravotnickou záchrannou službou.

Všechny základní složky IZS si tak společně vyzkoušely, jaké požadavky a nároky na ně daná situace klade a zda jsou schopny v takové situaci spolupracovat.

por. Ivan Růžička, DiS.
ŠVZ HZS ČR, středisko Brno
Sdílet