Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prakticky zaměřeného kurzu Nebezpečné látky se ve výcvikovém středisku v Brně zúčastnili i armádní specialisté

Od 2. do 6. listopadu 2015 se v areálu Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně uskutečnil specializační kurz Nebezpečné látky. Prakticky zaměřeného kurzu se tentokrát zúčastnili i dva armádní specialisté, kteří přispěli svými znalostmi a dovednostmi zejména v oblasti bojových chemických látek.

Skladba posluchačů v kurzu, do kterého jsou zapojeni do činnosti velitelé, technici chemické služby a operační technici a důstojníci, umožňuje každou situaci řešit autenticky tak, jak byla řešena u reálné události. Po jejím skončení jsou poznatky ze zásahu vždy vyhodnoceny a zasahující si ujednotí jednotlivé postupy a vyjasní chyby.

Při řešení jednotlivých událostí, které byly pro posluchače kurzu připraveny, se vycházelo z reálných situací řešených jednotkami požární ochrany v poslední době.

Zařazením armádních specialistů se otevřela další cesta spolupráce při výcviku příslušníků HZS a Armády České republiky. Tato možnost zároveň rozvíjí celkovou spolupráci na úrovni IZS, což se týká hlavně procvičení souborů typových činností na konkrétní mimořádné události.

Spolupráce v této oblasti začala účastí instruktorů ŠVZ v kurzech pořádaných AČR a doufáme, že v úspěšné výměně zkušeností budeme moci pokračovat.

Všem zúčastněným děkujeme za skvělý obětavý přístup a velmi se těšíme na další spolupráci.

kpt. Bc. Vlastimil Svoboda
ŠVZ HZS ČR, středisko Brno
Sdílet