Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Žirovnici hořela střecha bytového domu, škoda se vyšplhala na 2,5 milionu korun

Požár střechy rohového bytového domu na ulici Komenského v Žirovnici byl na linku tísňového volání 112 ohlášen v neděli v 00,15 hod.

Na místo události operační důstojník vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Kamenici nad Lipou, Pelhřimova a Jihlavy společně s jednotkami sborů dobrovolných hasičů ze Žirovnice, Počátek, Nové Včelnice, Horních Dubenek a Kamenice nad Lipou s devíti cisternovými automobilovými stříkačky, výškovou a ostatní technikou a také s protiplynovým kontejnerem. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

V době příjezdu prvních jednotek na místo události, byla střecha domu kompletně v plamenech. Z domu jednotky evakuovaly 25 nájemníků. Na likvidaci požáru hasiči nasadili několik vodních proudů. Kvůli hustému kouři museli hasiči zasahovat v dýchací technice. Od začátku hasiči pracovali s informací, že na půdě domu mohli být v době vzniku požáru lidé. Tato informace se naštěstí nepotvrdila a požár se obešel bez zranění. V průběhu zásahu se u dvou půdních bytů propadly stropy.

Hasiči ihned kontaktovali zástupce místní samosprávy, kteří nejenom že nabídli pomoc postiženým rodinám, ale také vytvořili nezbytné zázemí pro zasahující záchranáře.

Zkrotit plameny se hasičům podařilo až po pěti hodinách intenzivního hašení. Následně jednotky rozebraly požárem zasažené konstrukce a dohasily jednotlivá ohniska hoření.

Na místě jsou v tuto chvíli také naši vyšetřovatelé, kteří v úzké spolupráci s policisty zjišťují příčinu vzniku požáru.

Majetková škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na částku 2,5 milionu korun.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet