Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dívce z Karviné se nevyplatilo hledání mobilu a skončila v bahně

Osmi profesionálním hasičům z Karviné může vděčit za záchranu z nevyzpytatelného jílovitého bahna devatenáctiletá dívka, která do něj zapadla téměř až do pasu při hledání svého ztraceného mobilního telefonu před nedělní půlnocí 6. 7. 2008 v karvinském Novém Městě. Dívka si s kamarády krátila za tmy cestu domů ulicí Na Vyhlídce přes manipulační skládku, navezenou jílem a bahnem.

Hasiči byli přivoláni po několika neúspěšných pokusech kamarádů, když operační středisko hasičů obdrželo informaci o „zapadlé dívce v bahně" asi hodinu a čtvrt před nedělní půlnocí.

Hasiči použili pro záchranu dívky (ročník 1989) z jílovitého bahna nejjednodušší ruční nářadí – lopaty a rýče. Aby se dívka dál nepropadala, podloží zajišťovali podkladovými deskami a manipulačními nosítky pro vyproštění osob. Pro samotné vytažení dívky již stačily „jen" ruce hasičů a nosítka. Celý zásah trval karvinským hasičům necelou půlhodinu.

Po předání dívky Zdravotnické záchranné službě a očištění špinavých záchranných prostředků se hasiči vrátili zpět na základnu. O tom, zda se dívce či kamarádům podařilo mobil najít, nemáme informace.

Přidáno foto od Jana Kondziolky

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje


-swo-

Sdílet