Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik nebezpečné látky na vodní hladinu V Líšné na Přerovsku likvidovaly tři jednotky

Postupnou pomoc tří jednotek hasičů a to včetně následné asistence mezikrajské výpomoci ze Zlínského kraje si vyžádala událost ohlášení v tísňovém hovoru na linku Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v pondělí 16. 11. 2015 odpoledne . Oznámení přímo starostkou obce Lišná přiblížilo situaci na místě s upřesněním rychlého nárůstu pěny na vodní hladině z neznámého zdroje a neznámé látky.

Operační středisko hasičů k místu nejprve vyslalo svou profesionální jednotku, včetně techniky pro likvidaci chemických událostí z Přerova. Hasiči po svém průzkumu potvrdili poměrně rozsáhlou plochu s bílou pěnou. Provedli základní měření, který nevykazovala nebezpečné hodnoty pro možné ekologické znehodnocení. Odebrané vzorky budou v následujícím čase předány k rozboru a expertíze v chemické laboratoři hasičů ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Hasiči na vodní hladiny vystavěli norné, záchytné stěny a provedli jímání pěny pomocí sběračů mimo vodní tok. Po celkovém odstranění docházelo k opětovnému tvoření, nicméně již menšího rozsahu. Na místo se dostavil zástupci životního prostředí a vodohospodářské společnosti. Rovněž zde již od prvopočátku zůstali zástupci obce a po konzultaci s řídícím důstojníkem hasičů bylo rozhodnuto o sledování v tříhodinovém intervalu, zajištěném obcí.

V následujícím čase jednotka provedla monitoring toku pro zjištění původu možného vtoku neznámé látky. O spolupráci požádala také jednotky hasičů Zlínského kraje, operační středisko v součinnosti vyslalo k pomoci dobrovolné hasiče Prusinovice a profesionální jednotku stanice Holešovi.. Hasiči pokračovali v dohledávání po toku a byla doporučena instalace dalších norných stěn na toku pro další opatření v dané situaci.

V tuto chvíli se jednotka profesionálních hasičů požární stanice Přerov navrátila zpět na sovu základnu a je připravena pro možný návrat k místu při zhoršení situace.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet