Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád polského ultralightu na Opavsku jen s lehkými zraněními

Pouze s lehkými zraněními vyvázl v neděli 6. 7. 2008 večer z dopravní nehody ultralehkého letadla polský pár, kterému se nepovedl vzlet z letiště Zábřeh v Dolním Benešově (okres Opava) a podle svých slov spadli při špatné reakci stroje zhruba z výšky 20 metrů na zem. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o letecké nehodě v neděli o půl deváté večer. Na letiště byly vyslány dvě jednotky Hasičského záchranného soboru Moravskoslezského kraje ze stanic v Opavě a Hlučíně a dobrovolní hasiči z Dolního Benešova.

Hasiči po příjezdu na místo nehody zjistili, že se letoun spadl do pole vedle areálu letiště. Pilot letounu a jeho spolucestující (muž a žena odhadem ve věku mezi 30 a 40 lety) se z něj vyprostili sami před příjezdem jednotek a byli v péči lékaře ZZS Hlučín.

Hasiči zajistili letoun Skylark proti pohybu a natáhli vodní a sněhový proud pro případ požáru ultralightu. Zajistili také nádrž, která se vlivem nárazu uvolnila a ležela asi pět metrů od místa dopadu. Z nádrže vyteklo zanedbatelné množství paliva – zhruba pět litrů. Místo události vytyčili hasiči bezpečnostní páskou.

Asi za hodinu – tedy ve 21:30, kdy již nehrozilo žádné nebezpečí – bylo místo události předáno veliteli dobrovolných hasičů Dolní Benešov, který měl za úkol předat místo nehody letecké komisi a poté se vrátit na základnu.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-swo-

Sdílet