Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidují následky silného větru, padaly stromy i plechy ze střech

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely během dopoledne k dvanácti událostem způsobeným silným větrem. V okresu Děčín byly jednotky povolány k 6 událostem. V Šluknově – Království spadly dva stromy na silnici, v Tržní ulici v Děčíně – Podmoklech spadla větev na chodník, v Janově odklízeli hasiči větve z vozovky, další větev ležela vozovce v Děčíně – Loubí.

Ostrava

V okresu Louny vyjížděli hasiči k 5 událostem. V Kašticích vítr vyvrátil telefonní sloup, v Postoloprtech spadl strom na vozovku, v ulici Josefa Hory v Žatci padaly rozbité tašky ze střechy – byl ohraničen nebezpečný prostor, v ulici Bratří Čapků v Žatci sundali hasiči ze střechy nebezpečný plech, ve Vroutecké ulici v Podbořanech zajistili hasiči uvolněný plech na střeše budovy. V okresu Most v ulici Josefa Skupy v Mostě zlikvidovali hasiči uvolněný plech z atiky domu.

V okresu Děčín spadl strom přes plot ze zahrady v ulici Jiřího z Poděbrad ve Varnsdorfu.

Varnsdorf

Do areálu rumburské nemocnice vyjela místní dobrovolná hasičská jednotka dvaadvacet minut po dvanácté hodině k přibližně dvacet metrů vysokému stromu, který ve spodní části praskl a hrozilo jeho zřícení na nedaleký nemocniční objekt.

Hasiči strom zajistili kurtou proti rozlomení, z automobilového žebříku ořezali větve, následně byl pomocí lana zaháknut za traktor a vyškolený člen jednotky provedl jeho pokácení.


Od časného rána do deváté hodiny vyjížděli hasiči v Libereckém kraji v souvislosti s počasím k osmi událostem. Kvůli silnému nárazovému větru popadaly na několika místech kraje stromy a zatarasily komunikace. Stalo se tak například na silnici z Jablonce nad Nisou na Černou Studnici, dále v části obce Vrkoslavice, na Semilsku vyjížděli hasiči k odbočce na Škodějov.

Spadlý strom uzavřel silnici také v Zákupech na Českolipsku, s sebou strhl navíc telekomunikační dráty. Pomocí výškové techniky hasiči odstraňovali větve hrozící pádem na střechu areálu zimního stadionu a plaveckého bazénu v České Lípě. Na Českolipsku byli hasiči voláni do obce Stružnice, kde vítr uvolnil střešní krytinu z autobusové zastávky.


Zhruba od pěti hodin ráno hasiči po celém Plzeňském kraji likvidují následky silného větru. Během prvních třech hodin vyjeli asi k 15 událostem tohoto charakteru. Na mnoha místech v kraji popadané stromy zablokovaly silnice. Zatím nemáme zprávy o žádném zranění a škodách v důsledku těchto událostí. V Plzni pak na nám. Milady Horákové hasiči zajistili větrem uvolněnou střešní krytinu.


Od rána vyjíždějí jihomoravští profesionální a dobrovolní hasiči odstraňovat následky silného větru. Ve většině případů odstraňují popadané stromy ze silnic a zajišťují tak jejich průjezdnost.

Zvýšený počet výjezdů se týká celého Jihomoravského kraje. Jednotky odstraňují popadané stromy a větve ze silnic. V několika případech musely také odstraňovat uvolněné střešní krytiny. Do 13. hodiny evidujeme na 40 událostí v souvislosti se silným větrem.

Silný vítr mohl stát za dopravní nehodou dvou nákladních vozů u Krhova. Ty bylo nutné vyprostit zpět na silnici s použitím speciálního vyprošťovacího auta z brněnské stanice Lidická.

V Boskovicích a Brně-Kohoutovicích hasiči zajišťovali střechu domu. Podobě zasahovali také v Brně na ulici Bulharská, Palackého třída a Vychodilova. U Žebětína spadl strom před nákladní vůz, který jej následně přejel. Nehoda se obešla bez zranění.

Počet výjezdů v souvislosti s větrem se stále zvyšuje.


Jihočeští hasiči evidují v souvislosti se silným větrem zhruba padesátku událostí. Situace v kraji se již znatelně uklidňuje.


Silný vítr, který ve středu 18. listopadu 2015 zasáhl také Královéhradecký kraj, zapříčinil desítku výjezdů hasičů. Profesionální a dobrovolné jednotky zasahovaly od rána do 15.00 hodin u deseti událostí spojených se silným větrem. Na většině míst hasiči odklízeli stromy ze silnic nebo zajišťovali uvolněné střešní krytiny.

Na Hradecku zasahovali profesionální hasiči z Hradce Králové – stanice Pražská po sedmé hodině ráno v Plotištích nad Labem, kde odklízeli strom přes cestu.

Dvě jednotky profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové a HZS podniku Čepro Cerekvice zase zajišťovaly střechu na objektu rozmnožovny prasat v obci Benátky. Silný vítr poškodil oplechování atiky střechy a hasiči museli část sundat, aby nedošlo ke škodám na majetku.

Další výjezd profesionálních hasičů z centrální stanice Hradec Králové byl do ulice Jana Masaryka v Hradci Králové, kde poryv větru způsobil poškození plechů na boční straně a střeše domova mládeže a internátu. Hasiči zabezpečili střechu objektu před dalším poškozením a místo předali zhotovitelské firmě, která provede opravu budovy.

Broumovští profesionální hasiči odklízeli strom ze silnice u Hejtmánkovic na Náchodsku.

Také dobrovolní hasiči z Doudleb nad Orlicí odklízeli poškozené stromy, které zasáhly balkon domu v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku.

Profesionální a dobrovolní hasiči na Trutnovsku odstraňovali vyvrácené stromy ze silnic ve Velké Úpě, v místní části Bobr v Žacléři, za zoologickou zahradou ve směru na Nové Lesy a u hasičské zbrojnice v Hostinném. Dobrovolní hasiči z Horního Maršova zasahovali v Lisečinách, kde vítr poškodil část střechy na chalupě. Hasiči ji museli provizorně zakrýt.


Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Olomouckého kraje prozatím zasahovaly u desíti událostí spojených především s odstraňováním spadených stromů na komunikace. V Hranicích hasiči pomocí žebříku odstranili uvolněnou reklamní plachtu z domu.

V Přerově v ulici na Hrázi hasiči ve spolupráci s drážními hasiči Přerov za využití automobilového jeřábu a výškové techniky odstranili strom z drátů elektrického napětí.


Silný vítr zasáhl ve středu 18. listopadu i Pardubický kraj. Hasiči od ranní 7 hodiny až do 13 hodiny odpolední zasahovali celkem u 18 případů souvisejících s vichřicí. Hasiči pomocí motorových pil odstraňovali spadlé stromy přes komunikace i nalomené větve hrozící pádem. Ke zranění osob nedošlo.


V souvislosti se sílícím větrem museli vyjíždět hasiči v Moravskoslezském kraji od dnešního (středečního) poledne zhruba třicetkrát, hlavně museli zasahovat v Ostravě a okrese Karviná. Šlo tradičně především o zlomené a nalomené stromy a silné větve.

Například v Ostravě musela být minimálně na půlhodinu zastavena tramvajová doprava ulicí 1. Máje ve směru z Mariánských Hor do Vítkovic na Mírové náměstí, protože strom (30 metrů vysoká lípa) se zde opřel do trolejí. Zasahovala jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Fifejdy, při odstraňování stromu použila plošinu Dopravního podniku Ostrava.

Jednotka HZS MSK ze stanice v Ostravě-Zábřehu odstraňovala odchlíplý svislý plech v nedaleké Karpatské ulici.


U 66 událostí v souvislosti s počasím zasahovali dnes od půl sedmé ráno do druhé hodiny odpoledne hasiči na Vysočině. Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy, které padly na komunikace a bránily tak částečně nebo zcela plynulému provozu. Nejvíce zásahů zatím evidujeme na Žďársku a Havlíčkobrodsku, nejméně potom na Pelhřimovsku.

Kromě stromů, které padly přímo na komunikace, museli hasiči v několika případech také řešit výjezdy ke stromům nebo větvím, které padly na dráty elektrického vedení a strhly je. U obce Kámen na Pelhřimovsku způsobily padlé dráty elektrického vedení drobnější požár trávy. Zasahující jednotce pacovských profesionálních hasičů se podařilo požár velmi rychle uhasit. Obešel se tak beze škody.

O půl osmé ráno narazil osobní vůz na komunikaci u Chotěboře do spadlého stromu. Tato událost se obešla bez zranění osob. Silný vítr nelámal jenom stromy. V Horním Újezdě na Třebíčsku odlétl vlivem silného větru na komunikaci rozměrný skleník. Jeho rozebírání a odstraňování z komunikace zabralo hasičům několik hodin.

Uvolněné plechy ze střech hasiči zajišťovali například na stavení ve Větrném Jeníkově nebo na ulici Evžena Rošického v Jihlavě, kde poryv větru uvolnil plechy na objektu bazénu.


K 85 událostem vyjížděli od sedmé hodiny ranní do čtvrteční sedmé hodiny ranní hasiči na Vysočině. V 73 případech se jednalo o události vzniklé v souvislosti se silným větrem. Dlouhodobě se přitom počet každodenních zásahů vysočinských hasičů pohybuje v průměru okolo 25.

Nejvíce práce měli hasiči v ranních a dopoledních hodinách. Po poledni se situace v kraji začala postupně uklidňovat a vítr postupně slábl. Nejvíce hasiče zaměstnali stromy a větve, které padaly na komunikace a bránily tak částečně nebo zcela plynulému provozu.

Nejvíce práce měli s odstraňováním následků silného větru hasiči na Žďársku, kteří vyjížděli celkem k 26 událostem. Naopak nejmenší škody napáchal vítr na Třebíčsku, kde jednotky požární ochrany musely zasahovat „pouze“ osmkrát.

Vítr nelámal jen stromy a větve. V několika případech byli hasiči povoláni k uvolněným plechům na střechách domů. Zásah byl nutný například v Bolešíně, kde vítr poškodil střechu na objektu kulturního domu nebo také na ulici Haškova ve Žďáře nad Sázavou, kde se uvolnila plechová střecha na panelovém domě. Na objektu plaveckého bazénu na ulici Evžena Rošického v Jihlavě došlo dokonce ke stržení velké části střešní krytiny. Na ulici Lužická v Humpolci vítr poškodil okno v 8. patře panelového domu. Hasiči museli k oknu, které hrozilo pádem na chodník, slanit ze střechy domu.

V Domaníně na Žďársku padl po poledni strom na osobní vůz. Tato, i všechny ostatní události, u kterých hasiči v souvislosti s větrem zasahovali, se obešly bez zranění osob.


Dne 18. listopadu zasahovali ve Středočeském kraji během čtyřiadvaceti hodin středočeští hasiči celkem u 103 událostí, což je takřka trojnásobek zásahů oproti běžnému dni. Z toho většina zásahů (77) se týkala technických pomocí, při kterých hasiči převážně odstraňovali popadané stromy z komunikací a jiných prostorů. V několika případech hasiči zajišťovali poškozené střechy.

Například na náměstí Jana Žižky v Časlavi vítr utrhl zhruba jednu třetinu střechy na domě. Hasiči celé místo zajistili a následně poškozenou střechu postupně rozřezali a spustili dolů. V obci Libiš na tamní benzínové stanici hasiči odstranili utržené plechy ze střechy, které hrozily pádem. Poblíž obce Tochovice odstranili hasiči strom, který spadl přes železniční trať. Mimo tyto události hasiči zasahovali také u dopravních nehod, několika požárů a ostatních událostí.

Sdílet