Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali psa i kočárek

Ke dvěma poněkud neobvyklým zásahům dnes hasiči vyjížděli v Brně. Na Bakalově nábřeží pomáhali ženě, které do řeky Svratky spadl kočárek.

Třiatřicetiletá žena přijela na nábřeží s dítětem, které vytáhla z kočárku a oba krmili vodní ptactvo. Sportovní kočárek s nákupem a taškou s osobními věcmi ženy se však neočekávaně rozjel a sjel do řeky. Brňanka ztrátu ohlásila policistům a ti o zásah požádali hasiče. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena v 10.39 hodin a na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Bauerově ulici.

Hasičům se pomocí teleskopického háku podařilo u splavu vylovit tašku s doklady a mobilním telefonem. Dva hasiči vystrojení brodícími holinkami pak na nábřeží naproti haly Rondo po nastavovacím žebříku sestoupili do řeky a s pomocí tyčí a háků pátrali po další tašce a kočárku. Hledání však nebylo úspěšné. V kalné vodě se zvýšeným průtokem se utopený kočárek nepodařilo najít. Hasiči museli zásah před polednem ukončit s doporučením, aby řeku prohledali policejní potápěči.



K záchraně psa spadlého do výkopu hasiči odpoledne vyjížděli do terénu u Havránkovy ulice v Brně-Dolních Heršpicích. Událost byla operačnímu středisku HZS ohlášena ve 12.47 hodin a na místo vyjely dvě jednotky hasičů ze stanic v Lidické a Bauerově ulici.

Psa menší rasy hasiči objevili ve výkopu s ocelovým bedněním v hloubce zhruba čtyř metrů. Ke zvířeti se hasiči spustili pomocí nastavovacích žebříků. Vysílený pes byl klidný, takže jeden z hasičů psa o hmotnosti zhruba 15 kilogramů vzal do náruče a vynesl z výkopu. Protože pes neměl obojek ani známku, hasiči zvíře předali strážníkům Městské policie.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet