Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Duchapřítomný soused zachránil ženě život

Sedmasedmdesá­tiletou ženu zachránil včera z hořící chaty v lese v rekreační oblasti Suchý na Blanensku její soused. Muž zaslechl volání ženy o pomoc, bez váhání pronikl do zakouřené chaty a popálenou ženu vyvedl do bezpečí. „Paní volala docela slabě, našel jsem ji v zakouřené kuchyňce, kde se pokoušela hasit oheň.

Muž zaslechl volání ženy o pomoc, bez váhání pronikl do zakouřené chaty a popálenou ženu vyvedl do bezpečí. „Paní volala docela slabě, našel jsem ji v zakouřené kuchyňce, kde se pokoušela hasit oheň. Dvakrát se vracela, než se mi ji z toho kouře podařilo vyvést před chatu. Pak jsem okamžitě zapnul čerpadlo vody a s ostatními sousedy jsme kbelíky hasili požár uvnitř. Když přijeli hasiči, největší plameny byly pryč a z chaty se jen kouřilo," říká majitel sousední chaty, jednapadesátiletý Brňan Dalibor Doležel. Zraněné seniorce poskytli první pomoc hasiči a přivolaní zdravotníci ženu s popáleninami na hlavě převezli do nemocnice.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen v 9.08 hodin a ZS ohlášen v 9.08 hodin a protože jde o chaty na odlehlém místě v lese, na místo vyjelo pět jednotek hasičů – profesionální jednotka ze stanice v Boskovicích a dobrovolné jednotky z Okrouhlé, Suchého, Žďárné a Benešova. Pohotový zákrok D. Doležela a dalších sousedů s kbelíky s vodou zabránil většímu rozšíření požáru a hasičům usnadnil práci. Hořící část stropu a příčky mezi kuchyní a ložnicí chaty lokalizovali v 9.29 hodin a po rozebrání části stropu zlikvidovali o 30 minut později. V plamenech shořely asi tři čtverečních metry stropu a část dřevěná příčky mezi místnostmi. Příčinou vzniku požáru byla neopatrnost seniorky při topení v kamnech. Poblíž kamen sušila utěrku, ta však z věšáku spadla na rozpálený kouřovod a začala hořet. Škodu na starší chatě o půdorysu zhruba čtyři krát pět metrů vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 20 tisíc korun, hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů na 300 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet