Sobota 4. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Štěstí v neštěstí s magickou sedmičkou?

Magická sedmička? Dnes, 7.7. 2008, se v kraji do 22 hodiny stalo celkem 13 událostí, při nichž zasahovali hasiči Pardubického kraje. Se zjišťovatelem příčin požáru Ing. Janem Novotným vybíráme nejzajímavější:

Dne 7.7. 2008 v 15.19 hodin došlo k požáru vozidla Volkswagen Golf variant TDI polského státního příslušníka mezi Linharticemi a Rozstáním. Příčinou vzniku požáru byla závada na elektroinstalaci v místě ventilátoru topení. Majitel vozidlo odstavil zajistil ruční brzdou a pokusil se ho hasit. Poté vzal doklady a vozidlo opustil. Po přehoření závěsů lanovodů se vozidlo rozjelo z kopce a hořící sjelo přímo do pole dozrávající řepky. Bylo to štěstí v neštěstí? Jelikož předtím pršelo, bylo pole mokré a nedošlo k rozšíření požáru…

Poučení: Hořící vozidlo odstavit na rovině a zajistit zařazením rychlosti, ne pouze ruční brzdou. Škoda byla dle slov zajišťovatele příčin požáru Ing. Jana Novotného předběžně stanovena na 90 tisíc korun.

Dne 7.7. 2008 v 18.30 hodin došlo k požáru střechy rodinného domu v Opatovci. Ženy v domě požár zpozorovaly až v době, kdy již došlo k prohoření střechy. Štěstí v neštěstí? Ženy mohou být rády, že se to nestalo v noci. Majitelka, její dcera a vnučka (malé dítě) se zachránily pouze v tom, co měly na sobě. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, ale pravděpodobně došlo k požáru od komínového tělesa nebo od topení v kotelně na tuhá paliva.

Poučení: Když zrekonstruujete střechu, vyměníte kotel, elektrickou instalaci a budete mít i zcela nová okna, nezapomeňte na komín. Ač často opomíjen, může být tím, co rozhoduje „o bytí a nebytí" vašeho domu, ale i vaší rodiny. Škoda byla předběžně vyčíslena na pět set tisíc korun.

Dne 7.7. 2008 v 17.05 hodin byli hasiči přivoláni k dopravní nehodě, která se stala na silnici I/35 u Opatovce. Jednalo se o sjetý kamion značky Renault ze silnice v místě, kde nebyly žádné vzrostlé stromy, jen a jen pouze keře, které náraz ztlumily a nedovolily vozidlu, aby se převrátil. Naštěstí ani v protisměru nejelo žádné vozidlo. Bylo to štěstí v neštěstí?

Jednotka hasičů, která byla u této dopravní nehody, zpozorovala kouř z požáru rodinného domu v Opatovci. Obě tyto události byly od sebe vzdáleny jen několik stovek metrů.

Ilustrační foto

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



-swo-

Sdílet