Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči v Plzeňském kraji dostanou v roce 2016 rekordní podporu: 3,5 milionu korun

Na společném jednání hejtmana Plzeňského kraje a zástupců Okresních sdružení hasičů Plzeňského kraje se ve středu 18. listopadu 2015 hovořilo o možnostech financování zejména sportovní činnosti dobrovolných hasičů. Kraj pro rok 2016 plánuje pro dobrovolné hasiče uvolnit dosud nejvyšší částku, a to 3,5 milionu korun.

Plzeňský kraj činnost dobrovolných hasičů podporuje dlouhodobě a každým rokem se částka navyšuje. V roce 2013 to byla suma 1 050 000 korun, v roce 2014 už 1,5 milionu korun, v letošním roce 1,58 milionu korun a pro rok 2016 je v rozpočtu vyhrazena částka 3,5 milionu korun.

Máme zájem o rozvoj činnosti dobrovolných hasičů v kraji, v malých obcích jsou dobrovolní hasiči často jediní, kteří udržují dění a kulturní život v obci. Jsou jakýmsi stabilizačním prvkem venkova, a to bychom chtěli podpořit,

uvedl hejtman.

Dodal také, že kraj nechce nahrazovat zákonnou povinnost obcí, které jsou zřizovateli jednotek dobrovolných hasičů, ale finance od Plzeňského kraje by měly jít na financování hasičských soutěží a dalších aktivit.

Na společném jednání se sešli starostové všech sedmi Okresních sdružení hasičů Plzeňského kraje, starosta Krajského sdružení hasičů Plzeňského kraje, ředitel Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje a zástupci Odboru bezpečnosti a krizového řízení krajského úřadu.

Starosta krajského sdružení Jan Majer uvedl několik oblastí, jak by byly finance využity. Konkrétní rozdělení prostředků a jejich využití bude navrženo do konce letošního roku.

Hejtman informoval o svém rozhodnutí ocenit dobrovolné hasiče za dlouhodobý přínos Plzeňskému kraji a požádal zástupce okresních sdružení o nominace na toto ocenění. Přijetí oceněných dobrovolných hasičů se uskuteční ve středu 27. ledna 2016 na krajském úřadě.

Sdílet