Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U Studénky se srazily dvě nákladní Tatry, řidiče domíchávače vyprostili hasiči

Tři jednotky hasičů zasahovaly (dvě profesionální ještě zasahují i odpoledne) v pondělí 23. 11. 2015 dopoledne na křižovatce u Studénky (okres Nový Jičín) u nehody dvou nákladních vozidel Tatra – modré sklápěcí Tatry 148 a domíchávače na podvozku Tatra 815, který skončil v příkopu. Hasiči museli vyprostit zraněného řidiče domíchávače, pak se po poledni pustili do náročného vyprošťování samotného vozidla z příkopu.

Nehoda byla oznámena na operační středisko hasičů v pondělí krátce po desáté hodině dopolední. Na místo vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – dopoledne ze stanice v Bílovci a na odpolední vyprošťování domíchávače i ze stanice v Ostravě-Zábřehu – silný jeřáb Demag/Terex, vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon a pojízdná dílna. Dopoledne zde ještě zasahovala jednotka dobrovolných hasičů ze Studénky.

Hasiči opatrně vyprostili řidiče domíchávače s poraněnou nohou a předali jej zdravotníkům ZZS MSK. Náročnější část zásahu začala odpoledne, kdy na místo přijela těžká hasičská technika z Ostravy na vyprošťování domíchávače z příkopu, navíc opřeného o strom. Bizonu a jeřábu se v první fázi podařilo pomocí zadních silných navijáků posunout domíchávač částečně z příkopu na silnici tak, aby mohl přijet náhradní firemní domíchávač a beton (který naštěstí ještě neztvrdnul) do něj přečerpávat. Úspěšné čerpání bylo ukončeno zhruba v 15 hodin.

V havarovaném domíchávači Tatra 815 bylo předtím pět kubíků betonu, čím se nyní odlehčil odhadem o deset tun a těžiště se posunulo níž. V další fázi se hasičský jeřáb pokusí za asistence Bizona o zvednutí a posunutí celého havarovaného domíchávače (odhadem 25 tun) na silnici, kde by měl být naložen na valník.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet