Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru hasiči evakuovali 48 lidí

Osmačtyřicet lidí ze čtrnácti rodin bylo dnes odpoledne evakuováno při požáru v domě v ulici Dornych v Brně. Šest zraněných lidí zdravotníci převezli do nemocnice.

Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 14.51 hodin, na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů – jednotka ze stanice v Lidické ulici a družstvo lektorů a instruktorů Odborného učiliště požární ochrany v Brně, které je na stáži v centrální požární stanici. Při jejich příjezdu byl jednopokojový byt v prvním patře čtyřpatrového domu v plamenech, dva lidé se před plameny, žárem a kouřem zachránili slezením z okna v prvním patře po hromosvodu a skokem na střechu dodávkového vozidla. Mezi evakuovanými, které hasiči ze silně zakouřeného domu zachraňovali s pomocí vyváděcích dýchacích přístrojů a některým také půjčovali vlastní dýchací přístroje, byly dvě malé děti. Zdravotníci převezli do nemocnice vážně popáleného muže a ženu. Čtyři obyvatele domu, z toho pětidenní a šestileté dítě a dvě ženy ve věku 20 a 27 let, zdravotníci převezli do nemocnic kvůli nadýchání toxických zplodin hoření.

Po vypnutí el. proudu a přívodu plynu hasiči k likvidaci požáru nasadili dva vodní proudy, jeden ze schodiště a druhý že žebříku do okna hořícího bytu. Požár dostali pod kontrolu v 15.20 hodin. Protože strop bytu žhnul sálavým teplem, hasiči pomocí speciálního vodního vysokotlakého zařízení Cobra rozřezávali konstrukci stropu a dohašovali skrytá ohniska hoření. Požár hasiči zlikvidovali v 15.57 hodin, zakouřený dům odvětrávali přetlakovými ventilátory. Po 16. hodině se do bytů nezasažených ohněm postupně vraceli obyvatelé domu.

Jednopokojový byt v prvním patře pavlačového domu s příslušenstvím na chodbě požár zničil, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 400 tisíc korun. Příčinu vzniku požáru zkoumají specialisté HZS a Policie ČR


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet