Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – lezci opět cvičili evakuaci osob z lanovky na Sněžku, tentokrát za silného mrazu a snežení

Již podruhé si členové lezecké skupiny Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje vyzkoušeli záchranu osob z nové kabinové lanovky vedoucí na Sněžku.

V pondělí 23. listopadu 2015 se 26 hasičů – specialistů pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou z centrální stanice Hradec Králové a stanice Trutnov zúčastnilo výcviku zaměřeného na záchranu osob z lanovky, a to bez využití vrtulníku.

Výcvik se uskutečnil při teplotě –7 stupňů Celsia a za silného větru a sněžení. Hasiči si tak prošli reálnými podmínkami, se kterými se v tomto období při skutečné mimořádné události mohou setkat. Již doprava do jednotlivých úseků lanovky byla náročná a hasiči se ke sloupům lanovky museli prodírat hustým porostem namrzlé kleče.

Úkolem hasičů bylo v co nejkratším čase a přitom bezpečně zachránit uvězněné osoby z kabinek lanovky.

Hasiči – lezci cvičí pravidelně v zimním období záchranu osob z lanovek, ať již sedačkových nebo kabinových. Povinností provozovatele je v případě poruchy lanovky zajistit evakuaci všech lidí do dvou hodin, což není vždy jednoduchý úkol. Většina těchto výcviků probíhá během plánované údržby, kdy jsou lanovky mimo provoz.

Převážná část probíhá na lanové dráze Černá hora – Protěž v Janských Lázních nebo Orlických horách.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet