Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Unikající olej se mimo elektrárnu nedostal; cvičení v Elektrárně Prunéřov bylo pro letošek poslední

Sérii letošních havarijních cvičení v elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech uzavřela zkouška připravenosti na mimořádné události v Elektrárně Prunéřov II. Podnikoví profesionální hasiči, členové preventivní požární hlídky a havarijního štábu si přitom ověřili, zda by správně reagovali na únik oleje z přírubového spoje v areálu elektrárny.

Na přírubovém spoji potrubí vně strojovny objevil pracovník obsluhy netěsnost, přičemž zaznamenal i značný únik oleje. Okamžitě vyrozuměl směnového inženýra, jenž o situaci vzápětí informoval elektrárenské hasiče a také svolal havarijní štáb,

uvedl Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ.

V rámci simulovaného mimořádné události byla i fiktivně odstavena olejová čerpadla ve strojovně. Členové preventivní požární hlídky byli vysláni k nádržím, v nichž se usazuje kanalizací sváděná dešťová voda, aby zde monitorovali případné proniknutí oleje.

Pokud by se olejové skvrny opravdu na hladině objevily, položili bychom u výtoku nornou stěnu a dále použili k vyčištění vody odmašťovadla. Připraveny jsme měli i sorbenty, kdyby se olej náhodou dostal dál přes nornou stěnu,

dodal k tomu Luboš Lorenz, velitel Pobočné stanice požární ochrany Elektráren Tušimice a Prunéřov.

Norné stěny pochopitelně hasiči položili i tam, kde to bylo zapotřebí v místě simulovaného úniku oleje. Celou plochu, na níž se „velká olejová skvrna“ vyskytovala, pak ohradili hadicemi, které by v případě opravdovosti zásahu natlakovali vodou a tak by toto opatření mělo k zastavení šíření úniku oleje stačit.

„Samozřejmě, něco jiného by bylo, kdyby se dostal do kanalizace a pak do dešťových usazováků, ale to již jsem popsal výše,“ poznamenal ještě velitel hasičů.

Podle Josefa Tisoně proběhla celá akce rychle a správně, včetně svolání a činností jednotlivých členů havarijního štábu.

„V průběhu havarijního cvičení jsem nezaznamenal žádné nedostatky,“ konstatoval spokojeně specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ. Jiří Hampl, vedoucí odboru péče o zařízení Elektráren Tušimice a Prunéřov, k tomu coby místopředseda havarijního štábu dodal, že je dobré si čas od času ověřit, jak jsou na tom elektrárny s havarijní připraveností.

Jsme pochopitelně rádi, že je u nás vždy vše v pořádku. Skutečnost ovšem bývá jiná, než jsou cvičení. Mimořádné události nastanou vždy v nejméně vhodnou dobu, od toho jsou ostatně mimořádné a hlavně nečekané.

Proto je dobré, abychom byli na jejich nejrůznější varianty teoreticky připraveni a dokázali pak včas a správně zareagovat,

uzavřel Jiří Hampl.

Ota Schnepp
mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Čechy
Sdílet