Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravským Hasičským muzeem v červenci prošly tři desítky jedničkářů

Již tři desítky jedničkářů z celé České republiky využily od 1. července dárek Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze a měly vstup do expozic zdarma, což platí až do konce měsíce. Jejich dospělý doprovod má vstupné po celý červenec poloviční. Přispěli tak k celkovému počtu více než 17 tisíc návštěvníků od otevření muzea v květnu 2005.

Úspěšní školáci do 15 let se samými jedničkami na červnovém vysvědčení, které muzeum přilákalo, měli trvalé bydliště jak v Ostravě a Moravskoslezském kraji, tak i ve zbytku republiky – zhruba půl na půl. Do Ostravy a okolí přijížděli na prázdninové návštěvy hlavně za prarodiči, kteří je pak do Hasičského muzea doprovodili.

Někteří premianti již za poslední tři roky využili všech šest možností k návštěvě po předložení pololetního a výsledného vysvědčení (několik dní na přelomu února a března a vždy celý červenec). V součtu za poslední tři roky si již Hasičské muzeum města Ostravy, které provozuje HZS Moravskoslezského kraje v objektu města, prohlédlo během dárkových dní přes tisíc jedničkářů z Čech, Moravy a Slezska. Považujeme to za dobrý počin pro vědomé i podvědomé působení na budování jejich odpovědnosti ke svému okolí i opatrnému chování – hlavně (a nejen) v souvislosti s požární bezpečností.

Možnost vstupu zdarma do Hasičského muzea mají jedničkáři až do čtvrtka 31. července 2008 – i se slevou pro dospělý doprovod. Stačí pouze přinést originál nebo kopii čerstvého vysvědčení. Muzeum v Zákrejsově ulici za náměstím Svatopluka Čecha a kostelem je dosažitelné autem (parkoviště u kostela), MHD (tramvaje, autobusy i trolejbusy) i vlaky (stanice Ostrava-hlavní nádraží). Také o prázdninách je zde otevřeno od úterý do soboty – v pracovních dnech od 9:00 do 17:00 hodin, v sobotu a o svátcích od 9:00 do 13:00 hodin, zcela stejně jako během roku.

Premianty i další děti zajímají všechny expozice muzea a většina jen těžce odpovídá na to, co konkrétního se jim líbí nejvíce. Vyzkoušejí si ruční poplachovou sirénu z období druhé světové války, moderní zásahovou přilbu, vyprošťovací techniku, kterou hasiči používají u dopravních nehod, a nevynechají možnost zapumpovat na funkčních ručních stříkačkách z konce 19. a začátku 20. století.

Stranou zájmu nezůstává nový klenot muzea – krásná hasičská stříkačka Tatra NW typ K z roku 1910, oceněná na světové výstavě v Argentině ve stejném roce, kterou ostravskému muzeu zapůjčilo loni v prosinci Technické muzeum Tatra Kopřivnice. Letos na jaře bylo navíc dokončeno budování ojedinělé lezecké sekce s pohyblivými ukázkami zásahů hasičů – členů lezeckých týmů, a to při záchraně osob ze studny a pomocí traversu. Vyzkoušet záchranu osob si mohou malí i velcí.

Zcela novým exponátem je model cisternové automobilové stříkačky z tvrdého papíru, který muzeu věnovali v závěru školního roku dva čtrnáctiletí žáci Základní školy v Ostravě-Petřkovicích Martin Strašák a Dominik Hladík. Model o délce cca 45 cm a výšce i šířce asi 15 cm je vybaven modrými majáky, které po zapnutí blikají.

Další informace o muzeu lze nalézt na domácí stránce krajského hasičského sboru www.hzsmsk.cz (odkaz je vpravo nahoře), nebo přímo na http://muzeum.hzsmsk.cz.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-wob-

Sdílet