Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požárů na Vysočině bylo méně, napáchaly však větší škody

Za první pololetí letošního roku došlo na Vysočině k 362 požárům. Oproti loňskému roku se jedná o pokles v počtu požárů – loni jich ve srovnatelném období evidujeme 413. Požáry však napáchaly letos mnohem větší škody. Přímé škody, které vznikly při letošních požárech překročily hranici 68 mil. Kč (68 362 400,– Kč). V loňském roce to bylo 23 000 000,– Kč (23 542 000,– Kč). Zatímco v loňském roce jsme zasahovali u požárů, kde byla škoda stanovena vyšší než 1 mil. Kč v pěti případech, letos se jich rozhořelo již třináct.

První pololetí roku 2008

Škody způsobené při požárech

Z evidovaných 362 požárů jich bylo 233 se škodou menší než 10 000,– Kč, 105 se škodou do 250 000,– Kč, 11 se škodou do 1 000 000,– Kč a 13 se škodou vyšší než 1 000 000,– Kč.

Požáry dle okresů

K požáru nejčastěji docházelo na Jihlavsku, zde hasiči likvidovali 102 požárů, dále pak na Žďársku – 76, na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku došlo ke stejnému počtu požárů – 66 a nejméně požárů evidujeme na Třebíčsku – 52.

Příčiny požárů

Příčinou šestadvaceti požárů bylo úmyslné zapálení – v osmi případech byl pachatel zjištěn, v jedenácti dosud nezjištěn, sedm požárů mají na svědomí děti do věku patnácti let.

Sedmasedmdesát požárů se v našem kraji rozhořelo díky nedbalosti – jednalo se příkladně o kouření (7 požárů), dále pak o zakládání ohňů v přírodě, vypalování trávy a pálení klestí (18 požárů), ale také o zanedbání bezpečnostních předpisů – takto došlo k požáru v 19 případech.

Třiasedmdesát požárů způsobily závady – jednalo se ve většině případů o technické závady (vada materiálu, konstrukce, opotřebení, aj.).

Příčinou čtyřech požárů bylo samovznícení, dvakrát způsobil požár blesk a sedmkrát došlo k požáru dopravních prostředků po dopravní nehodě.

Jiskry z komína způsobily požár ve třech případech. Jedenkráte vypukl požár díky nevhodné konstrukci komína a odvodu spalin. Nesprávné umístění a instalace topidel a kouřovodů způsobilo požár ve třech případech.

U osmačtyřiceti požárů je příčina dosud v šetření a 118 požárů se nebude dále došetřovat (jedná se o požáry, které nenapáchaly žádné škody – příkladně o požáry kontejnerů )

Výběr z událostí

Letošní první velký požár

Letošní první velký požár na Vysočině se rozhořel v Kamenici nad Lipou ve čtvrtek 10.1. tři minuty po čtvrt nad dvě odpoledne. Na linku tísňového volání 112 jej nahlásil jeden z pracovníků firmy, která sídlí na ulici U Nádraží. Plameny vyšlehly z haly, která sloužila k uskladnění výrobků a k likvidaci kovových součástek. Boj s ohněm svádělo deset jednotek hasičů – tři jednotky profesionálních hasičů ze stanice Kamenice nad Lipou, Pelhřimov a Jihlava a sedm jednotek dobrovolných hasičů z Kamenice nad Lipou, obce Těmice, Nové Včelnice, Žirovnice, Černovic, Počátek a Nové Cerekve.

Hasiči prováděli zásah v dýchací technice. Na místě byla zavedena kyvadlová doprava vody z říčky Kameničky a hadicová doprava vody. Zásah hasičům komplikovalo propadání střešní konstrukce haly. K úplnému pádu střešní konstrukce došlo cca v 15 hod. Hasičům se před ohněm podařilo uchránit chodbu, která tuto halu spojovala s dalšími objekty. Z hořící haly se valil hustý černý dým. Na místě zásahu byl přítomen i Odbor životního prostředí z Pelhřimova. Jednotky za použití plošiny bránily požáru v jeho rozšíření na další dvě haly. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Nejpravděpodobnější příčinou požáru byla demontáž vzduchotechniky, která byla umístěna pod střešní krytinou. Pracovníci ji rozřezávali za pomoci autogenu. Zde došlo ke vznícení a následnému rozšíření požáru na celou halu. Škoda byla předběžně odhadnuta na 15 miliónů Kč. Uchráněny byly hodnoty ve výši 80 miliónů Kč.

Požár v Ronově nad Sázavou

Dne 22. dubna 2008 ve 20:06 hod byl na Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ohlášen požár skladu kartonářské výroby v Ronově nad Sázavou. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanice Jihlava, Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou a Polná a jednotky dobrovolných hasičů z Polné, Šlapánova, Nových Dvorů, Přibyslavi, obce Havlíčkova Borová a České Bělé a jednotka podnikových hasičů Čepro, a.s. – Šlapánov.

Při příjezdu hasičů na místo události byla plameny zachvácena střední část budovy skladu a výroby kartonů (budova do tvaru písmene „U" ). V první fázi zásahu se hasiči snažili o zabránění rozšíření požáru na celý objekt, toto se jim podařilo a požár byl lokalizován v jedné třetině objektu. Zde plameny poničily veškerý uskladněný materiál a střechu objektu. Jednotky provedly kontrolu objektu termokamerou za účelem vyloučení dalších možných ohnisek požáru. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 15.000.000,– Kč. Příčina požáru se nadále vyšetřuje.

kpt. Ing. Petra Musilová, DiS.
pracoviště kontroly – tisková mluvčí
Hasičský záchranný sbor kraje Vysočina

-wob-

Sdílet