Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyprošťování řidiče ze zničené kabiny domíchávače u Rabštejna na Plzeňsku zabralo hasičům několik hodin

V úterý 1. prosince 2015 zhruba půl hodiny po poledni vážná dopravní nehoda zablokovala zkomplikovala provoz v obci Rabštejn na severu Plzeňska. Zhruba dvě stě metrů před obcí ve směru od Žihle se převrátil domíchávač na bok do hlubokého koryta přítoku řeky Střely. Na místo vyslalo operační středisko jednotky HZS Plasy, SDH Kralovice a SDH Žihle.

Ve zdemolované kabině, která byla přimáčknutá strojem k zemi, zůstal zaklíněný řidič. Po celou dobu byl při vědomí. Hasiči použili veškeré možné prostředky. Vyprošťování se jim ale přes veškeré vynaložené úsilí dlouho nedařilo. Velitel zásahu si na místo jako posilu povolal těžkou techniku Záchranného útvaru Zbiroh.

Krátce před třetí hodinou odpoledne se nakonec podařilo řidiče vyprostit bez této techniky. Záchranný útvar Zbiroh byl proto odvolán při cestě k zásahu. Zraněného řidiče hasiči pomohli transportovat do sanitky, kterou pak byl převezen k vrtulníku LZS.

Z poškozené nádrže unikla nafta do potoka. Aby neznečistila řeku Střelu, nainstalovali hasiči na tok několik norných stěn pomocí sorpčních hadů a zasypali hladinu sorbentem. Kontaminovaný sorpční materiál několikrát vyměnili během zásahu za nový. Po ukončení zásahu se ještě vrátili na místo ve večerních hodinách a další kontrola je naplánovaná na zítra ráno.

Vyproštění stroje si zajistí majitel sám.

Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet