Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Superdragon X8 představuje největší modifikaci letištního speciálu firmy Magirus

Modelová řada Dragon nástavbáře Magirus je završena největším čtyřnápravovým modelem Superdragon X8.

Vozidlo s maximální hmotností 52 tun má volitelný rozvor mezi druhou a třetí nápravou a to buď 4 050 nebo až 5 050 mm. Superdragon je široký rovné tři metry.

I s maximálním objemem vodní nádrže, který čítá 17 000 litrů, dokáže stále přepravovat i další hasiva – tedy například prášek, pěnidlo a podobně.

Na základě požadavků zákazníka může kabina pojmout tři až pět hasičů, variabilní je i řízení – Magirus jej v Superdragonu dokáže umístit doleva, doprava i doprostřed.

Superdragon je poháněn dvojicí motorů IVECO, které jsou spojeny v jeden celek pod názvem Twin Engine Power Pack. Dosahují tak výkonu 824 kW, mohutný speciál rozpohybují na osmdesátikilo­metrovou rychlost za méně než 25 sekund, ručička tachometru dokáže překročit 135 kilometrů za hodinu.

O přenos hnací síly se stará automatická převodovka Allison, automobil zastavují kotoučové brzdy se systémem ABS.

Střešní monitor nabízí v závislosti na typu výkon 3 000 – 8 000 litrů za minutu, uchyceny na něm mohou být i světlomety či kamera. Samozřejmostí je ovládání z kabiny vozu a možnost použití pro zásah vodou, pěnou i práškem. Stejné možnosti využití v rozsahu výkonu 1 000 – 2 500 litrů za minutu nabízí i monitor na nárazníku vozu.

Sdílet