Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hoří, uteč!

Mít domácí únikový polán se zcela určitě vyplatí. Je to sice pro mnohé nepředstavitelná věc, ale v případě požáru může určitě prospět.

V dnešní době, si mnozí lidé staví různě velké rodinné domy nebo pořizují různě členité byty. Je pochopitelné, že se jejich obyvatelům zdají zcela přehledné, že se v nich nemohou ztratit. Málokdo si uvědomuje, že v případě požáru se vzhled obytných místností zásadně mění. Všude je kouř a značně teplo.

K čemu je tedy takový únikový plán dobrý, když se v našem domě tak dobře za denního světla a s otevřenýma očima vyznáme? První co nám domácí únikový plán může přinést je jasný plán, jak si počínat v případě, že je náš domov zasažen požárem a je jím zcela „přestaven“.

Znalost tohoto plánu je zásadní neboť případně vzniklý požár je pro mnohé lidi úplně neznámou situací, na kterou nejsou naučení reagovat. A právě domácí evakuační plán by měl rodinné příslušníky naučit pohybu v době, kdy dům nevypadá tak, jak normálně vypadá. V jednom z našich článků Jiří Vítek doporučoval, aby jste si doma vyzkoušeli únik z bytu se zavázanýma očima.

Další věc, kterou takový domácí evakuační plán řeší, je místo, kde se všichni členové sejdou. Nejen pro vás, ale také pro hasiče je zásadní vědět, že se v domě již nikdo nenachází.

A tak doporučuji, vytvořte si domácí evakuační plán. Příkladem vám může být evakuační plán, který jsme našli na stránkách www.hasik.cz.
Sdílet